Archeologové objevili v Iráku město, o němž se předpokládá, že bylo založeno Alexandrem Velikým. Město, které bylo více než 2000 let ztraceno.

Špionážní Drony objevily ztracené město Alexandra Velikého

Vědci z Britského muzea v Londýně našli pomocí dronů pozůstatky Qalatga Darband. Opevněného sídliště v severním Iráku, které kdysi bývalo kvetoucím obchodním centrem s vínem.

Qalatga Darband je místem, o kterém se v historii nikde nepsalo.

Podle Johna MacGinnise, archeologa z Iraq Emergency Heritage Management Training Programme, to je poprvé, kdy se vědcům podařil tak nevídaný objev. Zjištění, že právě zde existovalo město s poměrně bohatou historií. Datováno je z prvního a druhého století před naším letopočtem.

"Ještě je brzy, ale domníváme se, že to mohlo být rušné město na cestě z Iráku do Íránu. Dovedete si představit, že lidé zásobovali vínem vojáky, kteří tudy projížděli," řekl MacGinnis.

Bohužel k němu nikdo nesmí

Archeologové na ztracené město narazili zcela náhodou. A to při prohlížení odtajněných špionážních satelitních fotografií. Právě ty byly pořízené americkou vládou pro vojenské účely v 60. letech 20. století.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

K jejich zvěřejnění však doslo až o několik desítek let později, a to v roce 1996.

Nyní do znovu nalezeného města nikdo nesmí. Vědci stále zkoumají, jak významnou roli hrálo v minulosti.

Qalatga Darband bylo postaveno na trase, kterou se Alexandr Veliký pravděpodobné vydal v roce 331 př. n. l. V době, kdy pronásledoval perského krále Dareia III., kterého nakonec porazil v bitvě u Gaugamely.

Sochy řecko-římských božstev a terakotové střešní tašky ukazují na silný řecký vliv, což naznačuje, že jeho prvními obyvateli byli Alexandrovi poddaní a poddaní jeho nástupce, uvedli vědci.

Polohu pohřbeného města vědci potvrdili pomocí letu dronu vybaveného kamerou.

Když byly snímky zpracovány tak, aby byly zvýrazněny barevné kontrasty, tým zjistil obrysy velké obdélníkové budovy ukryté pod poli pšenice a ječmene. Tu vědci nyní stále zkoumají.

Zdroje:

www.europeantimes.news

www.inverse.com

www.livescience.com