Češi je milují

Zdravý životní styl je základem fungujícího zdraví. Patří sem především zdravá strava a dostatek pohybu. Ne všechny potraviny, které ale považujeme za zdravé, zdravé skutečně jsou. Podle odborníků přes výživu jsou některé z nich dokonce silně rakovinotvorné. 

Právě ty bychom ze svého jídelníčku měli odstranit. O jaké potraviny se jedná? První potravinou, která je nezdravá a může způsobovat rakovinu, je průmyslově zpracovaná strava. 

Zařadit sem můžeme cereální tyčinky, slazené nápoje, sušenky, ale také dochucovadla, jako Čechy tolik oblíbený kečup. Tyto potraviny obsahují kukuřičný sirup a mohou stát za vznikem rakoviny prsou a plic. 

K vysoce zpracovaným potravinám ale patří také slazené cereálie, donuty a limonády bez cukru. Ty jsou podle odborníků vysoce karcinogenní a jejich pravidelná konzumace je zdraví vysoce škodlivá. 

Další potravinou, kterou lze považovat za karcinogenní, jsou uzeniny. Párky, šunky, salámy, zpracované masné výrobky a masné polotovary mohou přispívat ke vzniku rakoviny. 

Toto nejezte

Zahrnout sem lze také konzervované potraviny, které jsou nejen plné soli, ale také konzervačních látek, díky kterým vydrží roky. 

Jídla, která nikdy nedávejte dětem:

Zdroj: Youtube

Tyto potraviny je nutné z jídelníčku vyřadit nebo je alespoň omezit na minimum. Podle odborníků mohou právě konzervované potraviny přispívat ke vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. 

Velkým úskalím konzumace těchto potravin je především fakt, že Češi právě tyto potraviny milují a řada z nich si je dopřává každý den. 

Další potravinou, kterou Češi s oblibou dávají hlavně dětem, a dokonce ji považují za zdravou, jsou slazené jogurty. Tyto jogurty jsou často plné konzervačních látek, barviv a nebezpečných ochucovadel. 

Dětem chutnají, z dlouhodobého hlediska se však mohou nemile podepsat na jejich zdravotním stavu. Barevné jogurty jsou navíc plné tělu i zdraví nebezpečných obezogenů. Obezogeny jsou chemické látky, které mají schopnost měnit kmenové buňky na tukové. Pravidelnou konzumací těchto látek hrozí dětem zvýšené riziko obezity. 

Dalšími potravinami, které byste dětem nikdy neměli dávat, jsou nepasterizované produkty, jako je mléko a mléčné výrobky. Děti by pak neměli jíst ani některé druhy ryb. Některé ryby, například žraloci, mečouni a makrely královské, obsahují vysoké množství rtuti, které může být škodlivé pro vyvíjející se nervový systém dětí. Vybírejte ryby s nízkým obsahem rtuti, jako je losos nebo tuňák.

Zdroje: www.sciencedaily.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, abcnews.go.com