Regenerační schopnosti

Rakytník řešetlákový neboli Hippophae rhamnoides je ovoce s charakteristickou, sytě oranžovou barvou. Má nakyslou chuť a příjemnou vůni. 

Rakytník měl své zastoupení v dávné historii. Používal se ve starém Římě a Řecku, vojáci Alexandra Makedonského jej využívali k obnově svých sil. 

Rakytník obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Najdeme v něm třísloviny, bioflavonoidy, velké množství vitamínu C. Velký význam má také látka hippophein, látku se silnými protistresovými a protinádorovými účinky.

Velkou výhodou tohoto ovoce je fakt, že lze konzumovat všechny jeho části. Obecně platí, že rakytník slouží k optimalizaci obranyschopnosti našeho organismu a slouží jako prevence rakoviny. 

Má silně regenerační vlastnosti, které podporují růst vlasů, nehtů, ale také všech tkání našeho těla. Rakytník je jedinečným společníkem při hojení ran. 

Proti ztučnění jater

Využít jej můžeme také v případě, že nás trápí ztučněná játra nebo se tomuto onemocnění chceme vyhnout. Pak je rakytník tou nejlepší prevencí. 

Výhody rakytníku: 

Zdroj: Youtube

Ochránit nás ale dokáže také před mrtvicí a infarktem, má antiagregační účinky, je tedy schopný rozhánět krevní sraženiny. 

Rakytník můžeme využít jako přírodní lék proti kašli a zahlenění. Vyléčit dokáže chřipku i nachlazení. Pokud vás trápí pomalý metabolismus, pak je pro vás tou nejlepší volbou. 

Rakytník zlepšuje zrak. Důvodem jsou karotenoidy v něm obsažené. Zlepšuje kognitivní funkce a všechny mentální schopnosti. Přínosem je tedy i pro mozek. Tohle ovoce je natolik univerzální a účinné, že bychom jej měli konzumovat každý den. 

Rakytnik můžete jíst čerstvý jako jakékoliv běžné ovoce. Můžete si z něj připravit smoothie nebo čaj. Skvělou formou je pak rakytníkový olej, který je přínosem především pro bércové vředy a erozi děložního čípku. 

Olej se používá maximálně 6 týdnů, 3 krát denně. Rakytníkový olej se lisuje za studena a je plný aktivních látek. Z rakytníku lze připravit čaj, víno nebo pálenku. Na přípravu čaje se používají listy, které se zalijí horkou vodou a nechají se 15 minut vylouhovat. 

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.lekarna.cz, www.zahradnictvi-spomysl.cz

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 456
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 93
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 122