Vláda Ramsese III., druhého faraona 20. egyptské dynastie, nebyla nejstabilnější kapitolou v dějinách říše. Nekonečné války s "mořskými národy" ve Středomoří vyčerpávaly státní pokladnu.

Špatné počasí přerušovalo dodávky potravin. Neustále také docházelo k politickým nepokojům.

Scan odhalil jeho krutou vraždu

To vše vedlo k úspěšnému vražednému spiknutí proti Ramsesovi III. Odehrálo se v roce 1155 př. n. l. Nové CT snímky mumie Ramsese III. nyní vrhají více světla na to, jak tento božský král vlastně zahynul.

V roce 2012 významný egyptolog Zahi Hawass a radioložka Káhirské univerzity Sahar Saleem Pappasová naskenovali mumii Ramsese III. a učinili tak výzamné odhalení. Zjistili, že jeho vrah mu prořízl jícen a průdušnici a téměř okamžitě ho zabil. Jejich zkoumání však naznačilo, že faraon byl pravděpodobně zavražděn více útočníky.

Jak uvedla Pappasová, skeny mumie ukazují, že Ramsesovi III. byl také useknut jeden z palců na noze a rána se nestihla zahojit. To znamená, že se tak pravděpodobně stalo ve stejnou dobu, kdy mu bylo podříznuto hrdlo.

"Místo poranění nohy je anatomicky vzdálené od rány na krku. Také tvar zlomených kostí prstů naznačuje, že bylo způsobeno jinou zbraní než tou, která způsobila řez na krku," uvedla Saleem Pappasová. "Musel tedy existovat útočník se sekerou či mečem, který útočil na faraona zepředu, a další útočník s nožem nebo dýkou, který útočil na faraona zezadu, přičemž oba útočili současně."

Podívejte se na rekonstrukci tváře Ramsese III.

Zatímco vrahy, kteří se zbraněmi disponovali, se pravděpodobně nikdy nepodaří identifikovat, starověký dokument nazvaný Turínský soudní papyrus podrobně popisuje spiknutí s cílem zavraždit Ramsese III. Stála za ním Ramsesova druhá manželka Tiye a její syn Pentawere. Důvodem bylo dědické právo, které náleželo synovi z prvního manželství. Zatímco takzvané "harémové spiknutí" Ramsese III. úspěšně zabilo, jeho dědic Ramses IV. všechny pokusy o vraždu přežil. Následně postavil Tiye a Pentawereho spolu s mnoha dalšími členy královské rodiny před soud.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Balzamovači Ramsese III. nechtěli, aby toto královské prokletí provázelo faraona i v posmrtném životě. Pokusili se tedy zakrýt Ramsesova zranění a provedli malou posmrtnou kosmetickou operaci. Z plátna vyrobili falešný palec u nohy a pokryli ho silnou vrstvou pryskyřice. Když se vědci v 19. století pokusili mumii rozbalit, nemohli plátno z nohy sundat. Teprve počítačová tomografie zjistila, proč tomu tak je.

"Pod obalem se skrývalo velké tajemství," uvedla Saleem Pappasová. Rekonstrukce tváře faraona zároveň odhalila skryté materiály pod jeho kůží, které z něj měly udělat přitažlivějšího člověka.

Zdroje:

www.thesun.co.uk

www.arabnews.com

azertag.az