I v tzv. období temna bylo důležité nejprve opačné pohlaví nějak zaujmout. Pokud se jedinec narodil do královské rodiny, často mu tato starost odpadala. Vyřešili ji rodiče. Domluvené zásnuby malých dětí nebyly ničím neobvyklým. Upoutat pozornost mohlo především společenské postavení, výška věna a kontakty.

Nižší šlechta a měšťané se museli častěji spolehnout na své charisma. I když, čím zaopatřenější budoucí nevěsta byla, tím měla pravděpodobně větší počet nápadníků. Svého budoucího chotě si tak mohla vybrat a vdát se z lásky.

Ideál krásy ve středověku

Stejně jako dnes, i ve středověku byl nastolen určitý ideál krásy. Z pohledu církve byla za dokonalou považována štíhlá, drobná a neposkvrněná panna, která ctila Boha. Baculkám málokdo uvěřil, že dodržují půst. Už tehdejší lékařské knihy tak ženám radily, jak zhubnout. „Proti tučnosti používej obecně trpké a kyselé věci, buď v jídle nebo pití. Na večer nejez a dlouho spi."

Po celé Evropě byla za standard krásy považována čistá, alabastrově bílá pleť a plavé vlasy. Ty byly znakem cudnosti, počestnosti a zdrženlivosti. Tento typ ženy vyvolával představu oddanosti, jež dokonale doplňoval svého dominantního muže. Jelikož toto období bylo také spojováno s plodností, ideální manželka měla mít nízko posazení boky a vyklenuté břicho.

Samotné dívky a ženy se k tomuto nastolenému ideálu chtěly přiblížit. Před domluvenou schůzkou si tak odbarvovaly kadeře pomocí šafránu, zatuchlé ovčí moči, cibulových slupek nebo pobytem na slunci. Sexy také bylo vysoké čelo. Často si tak opalovaly obočí a vlasy nad čelem vytrhávaly. Jedním z receptů na odstranění chloupků byla směs octa, mravenčích vajec a břečťanu.

Rande ve středověku

Svou krásu také zdůrazňovaly make-upem. Nejdřív se však snažily vybělit pleť. Používal se olověný prášek smíchaný s ovčím tukem a moukou. Mateřská znaménka, spojovaná s čarodějnictvím, měla odstranit maska z býčí nebo zaječí krve. Následně se zdůraznily rty rozmačkaným červeným ovocem a do očí nakapala šťáva z jedovatého rulíku zlomocného, jež rozšiřoval zorničky.

Ani muži to neměli před námluvami lehké. Vlasy měly být úhledně upravené a tvář pokrytá plnovousem. Ten neměl být ani dlouhý ani střapatý. Nehty měly být krátké a čisté a zuby bez kazů. To měla zajistit pasta z listů šalvěje a soli.

Zdroj: Youtube

Při samotném rande musel nápadník dodržet stanovenou etiketu. Tu přísným okem kontrolovali rodiče dívky. Když byl pozván na návštěvu, bylo nutné, aby nehladil psa ani kočku a prsty otíral o ubrus. Zakázáno měl olizovat nůž a dloubat se v zubech. Jídlo si měl nakrájet a poté ho nabírat pouze lžičkou. Bylo také nutné, aby si pohlídal, kde si sedne. Místo blízko solničky bylo vyhrazeno pouze vysoce postaveným jedincům. Pokud by mu uniklo říhnutí, paní domu by se jistě potěšila. Musel se však dívat na strop. Poslední pravidlo bylo asi nejhorší. V domě hostitele měl nápadník zakázáno močit. Za záchod si mohl skočit pouze v případě, když zde přespával.

Zdroj:

www.is.muni.cz, www.history.co.uk, www.czechtheworld.com, www.justhistoryposts.com