„Krokodýlí příbuzní patřili v době dinosaurů k nejrozmanitějším, nejneobvyklejším a nejděsivějším zvířatům, což je skutečnost, která je v představách veřejnosti nedostatečně prezentována," říká paleontolog Joseph Sertich, kurátor Denverského muzea přírody a vědy, který rovněž studoval dávné madagaskarské notosuchie.

Krokodýl obklopen dinosaury

Objev tohoto druhu krokodýla vyplňuje 80 milionů let starou mezeru ve znalostech o notosuchiích, což byla hlavní větev, která kdysi představovala téměř polovinu všech známých krokodýlů.

"Nečekal jsem, že ve střední juře najdu takového 'obra'," raduje se autor studie Cristiano Dal Sasso. "Začali jsme s několika ojedinělými zuby, a nakonec jsme oživili jednotunového, děsivého drtiče kostí." Jak tvrdí studie, razana byl zřejmě nejstarším objeveným předkem krokodýlomorfní větve zvané notosuchia. Tento krokodýl vládl Madagaskaru zhruba před 165 miliony let, tedy v době, kdy se ostrov odděloval od Afriky. Nešlo však o jediného masožravce na Madagaskaru, ve stejné době zde s ním žili i jiní teropodi, ale razana neměl ve své době na ostrově mnoho soupeřů. Jako druh byl razana identifikován podle zlomkových fosilních kostí nalezených v pánvi Mahajanga na severozápadě ostrova, a podle dalších, pozdějších kompletnějších nálezů.

Toto video ukazuje, jak razana požírá dinosaury:

Zdroj: Youtube

Co o něm víme? Byl to drtič kostí

Název razana pak pochází z domorodého madagaskarského výrazu pro obřího ještěřího předka ze Sakalavy. Tento krokodýl měl místo zubů steakové nože a jako první ze své podčeledi žil převážně na souši. A byl obrovský! Poté, co byly nalezeny další vzorky, podařilo se paleontologům zhotovit 3D otisky a poskládat jednotlivé části dohromady.

Obrovský krokodýl měl vroubkované zuby, které se skvěle hodily k řezání do masa. Jeho zuby přitom byly daleko větší a hustší než zuby Tyranosaura rexe. Razana pravděpodobně dával přednost požírání sauropodů, tedy vysokých býložravců s dlouhým krkem a velkým tělem.

Jak vypadal?

Razana byl skutečně obrovský krokodýl, jehož objev znamená, že o rozmanitosti krokodýlů obecně možná zjistíme ještě mnohem více. Vědci nyní vědí, že krokodýli před razanovou dobou byli většinou mořští vodní živočichové, ale razana byl mezníkem. Sice uměl výborně plavat, ale většinou se pohyboval a žil na souši. „Většina notosuchiánů po razanovi byla plně suchozemská a chodila po čtyřech vzpřímených končetinách. Razanův objev by mohl pomoci zúžit dobu, kdy k této změně došlo,“ tvrdí Dal Sasso, který doufá, že se podaří shromáždit mezinárodní expedici, která bude pátrat po dalších fosiliích tohoto neobvyklého živočicha.

Kromě smrtících zubů se razana od současníků se odlišoval stavbou hlavy, jež byla mnohem méně zploštělá, ale v porovnání s dnešními krokodýly poměrně krátká. Jeho masivní a mimořádně silné čelistní kosti nesly 15 cm dlouhé, pilovitě vroubkované tesáky, které připomínají již zmíněného T-rexe. Díky těmto zubům mohl razana svými zuby drtit nepoddajné části zvířecích těl, včetně kostí a šlach.

Největší jedinci razany dosahovali až sedmimetrové délky. Prakrokodýl ovládal Madagaskar před 170–163 miliony let a na ostrově neměl konkurenci, byl vrcholným predátorem a aktivním lovcem, který měl poměrně silné a dlouhé končetiny spíš pod tělem než na bocích. Běhal velmi rychle, o mnoho rychleji než dnešní krokodýli. Více informací najdete i zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

www.popsci.com, www.stoplusjednicka.cz