Egyptologové předpokládají, že „velká královská manželka” měla významnou pozici a fungovala jako rádce svého manžela i syna. Za Amenhotepa III. se provdala v druhém roce jeho panování, když jí bylo mezi 11-12 lety. Pár měl nejméně sedm dětí.

Z historických pramenů vyplývá, že byla inteligentní, sebejistá a mocná. Měla významnou roli v egyptské politice, zahraničních vztazích a diplomacii. Zajímavostí je, že je první egyptskou královnou, jejíž jméno se objevuje také v úředních dokumentech. Ty uznávají její dovednosti a intelekt. Královniny dopisy zase naznačují, že studovala cizí jazyky.

Teje a Amenhotep III.

Za své vlády nechali Amenhotep III. a Teje postavit až 250 velkých staveb od paláců, po chrámy, pomníky nebo zahrady. Všechny byly ozdobeny nadčasovými uměleckými díly. I přesto, že egyptský faraon disponoval harémem o 317 ženách, „velká královská manželka" byla jeho nejbližší společnicí.

Dokazují to památky, jež názorně představují, jak rostl během Amenhotepovy vlády její vliv. Na raných zobrazeních je drobná a nevýrazná, později je oblečena do zdobného oděvu a je vyšší. V sousoší královského páru jsou ona a Amenhotep III. stejně vysocí, což symbolizuje rovnoprávný vztah.

Teje zemřela pravděpodobně během dvanáctého roku Achnatonova panování. Bylo ji asi 50 let. Pravděpodobně podlehla epidemii. Brzy po její smrti ztratil její syn autoritu. Odborníci smrt Teje vnímají jako konec zlaté éry 18. dynastie.

Rekonstrukce obličeje egyptské královny

Její mumie byla objevena v roce 1898 francouzským egyptologem Viktorem Loretem. Vyznačovala se zachovalými dlouhými vlasy a neobvykle krásnou tváří. Byla však značně poškozena, především na přední straně břicha a hrudníku. Jelikož nikdo nevěděl o koho se jedná, byla pojmenována jako „Starší dáma“.

Zdroj: Youtube

Když byla o čtvrt století později odpečetěna hrobka jejího vnuka Tutanchamona, našly se v ní mimo jiné i čtyři miniaturní rakvičky s jejím jménem a pramenem vlasů. V roce 1976 byla provedena analýza mikrosondou, jež potvrdila, že se vlasy Starší dámy s kadeří z Tutanchamonovy hrobky shodují. Předpoklad potvrdila analýza DNA provedená o 34 let později. Nyní Teje vrátil podobu grafik a youtuber v jednom vystupující pod jménem PhotoshopSurgeon.

Zdroj:

www.nationalgeographic.com, www.ancient-origins.net, www.en.wikipedia.org