Město Whithorn na poloostrově Machars je známé jako první domov nejstarší křesťanské komunity ve Skotsku. Archeologický průzkum prováděný v 19. století odkryl důkazy o tom, že již v roce 450 našeho letopočtu zde leželo rozsáhlé sídliště. Jeho obyvatelé byli zručnými řemeslníky. Na své živobytí si vydělávali mezinárodním obchodem s Římskou říší.

O prosperitě metropole svědčí i hrob mladé ženy ze 14. století, jejíž ostatky ležely na lůžku z lastur v kamenné rakvi. „Schránky mlžů souvisí s náboženskými poutěmi do Whithornu. Křesťané zde navštěvovali hrob svatého Niniana, misionáře z osmého století. Každý, kdo sem přišel, měl na krku náhrdelník z lastur," vysvětluje bio-archeoložka Shirley Curtis-Summerson. Je tedy pravděpodobné, že život a práce ženy s těmito cestami nějak souvisely.

Rekonstrukce obličeje

Příběh neznámé „dívky s mušlemi" zaujal kraniofaciálního antropologa a forenzního umělce Christophera Rynna. „Pomocí skenu lebky jsem postupně vypočítal hloubku měkkých tkání a tvar očí, nosu, úst a uší. Po několika hodinách práce se před mýma očima objevila nádherná žena," vzpomíná.

Zdroj: Youtube

„Dalo se to čekat. Její lebka byla dokonale symetrická," vysvětluje. To naznačuje, že měla nejen pohledné rodiče, ale podle vědce i spokojené a šťastné mládí. „Když se tvář vyvíjí, roste nesouměrně. Proto se rysy během raných let a dospívání neustále mění. Navíc je ovlivňují choroby a duševní rozpoložení jedince," popisuje Rynn a shrnuje: „Čím více nemocí a traumat v dětství, tím méně symetrická bude dospělá tvář."

Kostru ženy ještě čeká analýza DNA. Po ní budou odborníci vědět, jakou měla barvu očí, vlasů i odstín pleti. Zároveň se také mohou dozvědět podrobnosti o jejím životním stylu, skladbě jídelníčku nebo poodhalit tajemství její smrti.

Krása ve středověku

I přesto, že „dívka s mušlemi" měla pravděpodobně velmi vysoké postavení, archeologové neobjevili žádný odkaz, který by prozrazoval její jméno. Je tak možné, že v době svého skonu nebyla provdána. Ve středověku by totiž za krasavici považována nebyla.

„V té době byla ideálem krásy malá hlava, blond vlasy, úzká brada, výrazné a zářící oči s dlouhými řasami, malé uši, labutí krk, jemně řezaný nos, malá ústa a vysoké čelo," popisuje historik Claudio Da Soller. „Žena měla mít jemné dětské rysy a neměla vyvolávat chtíč."

Zdroj:

www.whithorn.com, www.dailymail.com, www.en.wikipedia.org