Rembrandt při tvorbě Fausta, obrazu, jež byl nejprve nazván Cvičícím alchymistou, nezanechal žádný záznam. Dílo se tak stále nedaří interpretovat. Nejasné nápisy, zjevení či sám vyobrazený muž tak vyvolávají mnoho otázek.

Podívejte se na tajemnou šifru na slavném Rembrandtově obraze

Důvody, které slavného malíře vedly k vytvoření tohoto díla, jsou dodnes neznámé. Faust ve své studii zobrazuje klasickou postavu v nejtemnějším bodě svého života. Tajemnou šifru se zatím nikomu nepodařilo rozluštit.

Faust, jako velmi úspěšný učenec alchymie a náboženství, studoval mnoho let, aniž by našel hledané odpovědi. To ho vedlo ke ztrátě víry a nakonec také k uzavření smlouvy se samotným ďáblem. To vše výměnou za neomezené znalosti a magii.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Rembrandtův obraz zobrazuje Fausta na vrcholu slávy. V pozadí se objevuje zjevení, jehož tvář zakrývá insignie s nápisem INRI, což je zkratka obvykle spojovaná s křesťanskou symbolikou. Tento moment má údajně ukazovat Faustova anděla strážného. který zasahuje u ďábla, aby zachránil Faustovu duši. Vědci poukazují také na anagram ALGA, který je spojován s židovským náboženstvím, kabalistickými spisy a společností založenou Faustovým Socinem v 16. století. Ruka poukazuje na jakési zrcadlo, kam směřuje Faustův pohled. To má znázorňovat rozjímání o činu.

Vzhledem k tomu, že Rembrandt přo tvorbě Frausta používal měděné desky, bylo možné obraz měnit do několika stavů či verzí, protože desky jako takové se vyznačují velkou tvárností. Tímto typem tvorby Rembrandt experimentoval v mnoha svých dílech včetně zmíněného Fausta.

Rembrandt někdy měnil množství světla a tmy na vyobrazené scéně nebo záměrně vynechával postavy. Ve druhém stavu Fausta je postava jasněji osvětlena a pozadí je ve větším stínu než v prvním stavu.

Šifru zatím nikdo nerozluštil

"Faustovský" pak znázorňuje situaci, během níž se ambiciózní člověk vzdá jakékoliv morální integrity, aby dosáhl moci a úspěchu na určitou dobu. Faust byl známý tím, že studoval alchymii. Alchymistická moudrost má tři aspekty: alchymie (snaha o stvoření Kamene mudrců), astrologii a rituální vzývání duchů.

Slova odděluje několik symbolů podobných kříži.

Padesátá léta 16. století byla v Rembrandtově životě těžkým obdobím. Kolem roku 1654 nebyl schopný splácet hypotéku na svůj dům. Aby se zachránil, nahrazoval jednu půjčku další.

Přestalo se mu dařit také v obchodech s uměním. V roce 1656 proto Rembrandt požádal stavovského sekretáře, aby mu pomohl sepsat předměty v knihovně jeho domu, aby je mohl prodat v aukci.

V roce 1658 si Rembrandt se svou ženou Hendrickje, jediným synem Titem a dcerou Cornelií, společně přestěhovali do skromnějšího domu. O ten se staral Titus a Hendrickje. Právě tento dům Rembrandtovi umožnil, aby se své tvorbě věnoval po zbytek života. Hendrickje zemřela v roce 1663 a v roce 1668 přišel o život také Titus. Podlehl morové nákaze. Rembrandt zemřel v roce 1669. Byl pohřben vedle svého syna Tita.

Zdroje:

mysteriouswritings.com

listverse.com

www.rembrandtpaintings.com