Média v posledních dnech informovala poněkud rozhořčeně o činu restaurátora Stanislava Jirčíka, který při rekonstrukci Mánesova kalendária vtiskl postavám měsíců a znamení zvěrokruhu na pražském orloji svou vlastní podobu. Tedy ne svou vlastní – faktem je, že mnozí se v postavách kalendária opravdu poznali! Nezahrává si tak restaurátor s kletbou, která je s orlojem spojena?

Na mysterium pražského orloje se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kletba dohnala i Josefa Mánesa

Kletba Staroměstského orloje postihla i samého malíře Josefa Mánesa, který tragicky zemřel v 51 letech. I on je s pražským orlojem neodmyslitelně spjat. Talentovaný Mánes byl velkou nadějí již od dětství, dokonce na AVU nastoupil v pouhých 15 letech. Ale jeho talent se mu později stal osudným, přestože byl jedním z nejvyhledávanějších a nejrespektovanějších malířů své doby. Oprava Staroměstského orloje v 60. letech 19. století byla jeho nejslavnější zakázkou, kdy dostal za úkol všechny malby. Práce započal na jaře 1865, kdy začala vznikat kalendářní deska se symboly zvěrokruhu. Mánes si byl vědom kletby, která se nad orlojem vznášela. Varovali jej i jeho přátelé, kteří mu opakovali, že podle staré pověsti se buď zblázní, nebo v krátké dob zemře každý, kdo na orloji pracuje.

Po roce Mánes desku skutečně dokončil, ale slavnostního odhalení se nezúčastnil, protože uprchl před prusko-rakouskou válkou na Šumavu. V roce 1866 mu bylo 46 let, ale náhle jej postihly těžké zdravotní problémy, jež ho nakonec dokonce zastavily v malování. Problémy byly psychického rázu a nikdo si je nedokázal vysvětlit. Mánes se choval divně, nejedl, hubnul, špatně mluvil a nedokázal formulovat své myšlenky.

Dolehla na něj kletba Staroměstského orloje a 19. prosince roku 1871 zemřel. (My se dnes domníváme, že zemřel na pokročilou formu syfilis, která napadá mozek.)

Nepovšimnuté Jirčíkovo umění

A co hrozí Jirčíkovi? Restaurátor se v rámci obsáhlé rekonstrukce podílel na opravě orloje v roce 2018, jež si vyžádala 61 milionů korun.

Ano, bylo to v roce 2018, ale na vše se přišlo až nyní, tedy o čtyři roky později. Po celou tu dobu si nikdo nevšiml změn, jichž doznala kalendářní deska v dolní části orloje. Tento kousek odhalil až znalec orloje a člen klubu za starou Prahu, Milan Patka. Ten si všiml, jakou proměnou prošla při tvorbě nové kopie celý řada Mánesových postav. Měly jiné tváře, účesy, barvu vlasů, pokožku, a dokonce i pohlaví! V praxi například dívka symbolizující znamení Vah přišla o rudý pás na šatech, zestárla, zešedly jí vlasy a dostala náušnici.

Znalec orloje ale tento problém nenechal jen tak a podal na restaurátory stížnost, jíž se nyní

zabývá inspekce ministerstva kultury. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana byly práce provedeny podle projektové dokumentace a v souladu se závaznými stanovisky Národního památkového ústavu i odboru památkové péče pražského magistrátu.

Na rozebraný orloj se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kdo jsou nové tváře na orloji?

Jako ze satiry pak zní, že ve skutečnosti Stanislav Jirčík namaloval na kalendárium orloje obličeje svých přátel. I když je nezasvěcení nemají šanci poznat, může být tento čin považován za hanobení památky, a proto se jím bude zabývat Památková inspekce ministerstva kultury, která se již nyní věnuje další kauze, která je spojena s astrolábem.

Astroláb je jedna z částí orloje, která se nachází pod okny, v nichž se objevují apoštolové. Proti nové podobě astrolábu někteří odborníci protestovali s tím, že jde o výlučně astronomický problém. Astroláb dříve sloužil k určování a předpovídání poloh astronomických těles, určování místního času či k zeměměřickým účelům. Při opravě orloje v roce 2018 byla podle některých kritiků část astrolábu chybně přemalována.

Jak je tedy vidět, rekonstrukce za 61 milionů může mít ještě dohru. Koho vlastně dožene kletba?

Zdroje:

www.blesk.cz/restaurator-pri-oprave-prazskeho-orloje, www.blesk.cz/tragicky-osud-josefa-manesa, cs.wikipedia.org/wiki/Josef_manes