Po šichtě nakoupit, pak rychle doma navařit, aby měl manžel i děti něco teplého do žaludku a postarat se o domácnost.
To, co je dnes běžné, bylo po válce spíše novinkou. Na pultech obchodů se tak začaly objevovat potraviny, jež měly přípravu chutné večeře nebo víkendového obědu usnadnit.
„Prodejny polotvovarů nabízejí již předpřipravené ingredience, naporcované přesně v tom množství, které potřebujeme,” vysvětluje redaktor v dobové reportáži. „Mezi nejnovější patří například krutony po tatarsku, pražské krokety s vepřovým masem nebo plněné telecí závitky,” dodává.
K těm si mohly hospodyňky koupit další jídla, ať mražená, nebo v prášku. Konzervy, zavařenou zeleninu či cukrovinky.
„Polotovary byly určitým předchůdcem dnešních fastfoodů, protože urychlovaly přípravu jídel,“ říká zemědělský analytik Petr Havel. Pouze byly zaměřeny na českou klasiku.
Jídlo z pytlíku
Československé spižírny tak začaly plnit potraviny, které dnes označujeme za tzv. průmyslově zpracované. Tehdy však nikdo nemyslel na to, zda jsou zdravé, či ne. Klíčové bylo co nejrychleji, nejpohodlněji a nejlevněji utišit kručící žaludek.
Řada z nás si tak vzpomene, jak babička vylepšovala nedělní vývar kuřecí polévkou z pytlíku, na výletě se celá rodina dělila o levnou a podivně zapáchající konzervu „chatka“ a k večeři se pravidelně připravovaly špagety s morca-dellou.
Na trhu se však objevovaly i jiné pochutiny, jež po vyčerpávajících směnách a času stráveném v družině přišly vhod a rozvoněly chodby nejednoho paneláku.
Retro kvíz: Vzpomínáte na jídla z pytlíku za socialismu? Nešlo jen o gulášovku
Zdroje: www.dvojka.rozhlas.cz, www.stoplusjednicka.cz, www.idnes.cz, www.startitup.sk