Celý fenomén je o to děsivější, že ho často podstupují děti v poměrně nízkém věku, protože ne u všech kultur se za dospělý věk považuje 18 let.

Například u kmene na ostrově Vanuatu v Jižním Pacifiku podstupují zkoušku dospělosti již osmiletý chlapci. Jejich úkolem je skočit po hlavě bunjee jumping z třicetimetrové výšky, přičemž je místo pevného lana jistí liána. Pokud se hlava chlapce dotkne země, je opravdu chlapák.

Zatímco v naší společnosti mladistvým drogy přísně zakazujeme, v některých odlehlých koutech světa je rodiče dětem sami podávají. Například chlapci z indiánského kmene Algonquinů bývali omámeni durmanem, aby zapomněli na své dětství a mohli překročit čáru dospělosti s "čistou hlavou".

Na Papui-Nové Guinei zase najdete kmen, kde z chlapců nedělají muže drogy, ale početné jizvy na těle. Vyryté "obrazce" mají ve výsledku připomínat krokodýlí kůži.

Pozoruhodný rituál dodržuje kmen Hamar v Etiopii: aby byl chlapec považován za dospělého, musí přeběhnout přes několik volů stojících v řadě. Jak to vypadá v praxi, přibližuje následující video:

Zdroj: Youtube