Strach z copánků

Jeho otec měl švédské kořeny a v Americe se uchytil coby špičkový inženýr. Podílel se třeba na vývoji slavného špionážního letadla U-2. S manželkou Janis měl jediné dítě, Robert se jim narodil 6. června 1947 v kalifornském Glendale.

Poprvé se klučina setkal s děsivým filmem v devíti letech. „Tehdy mě pozvali ke kamarádovi na oslavu narozenin a měli jsme se dívat na nějaký western. Tlačítko v televizi ale přeskočilo a místo toho jsme sledovali horor, aniž si toho někdo všiml," vzpomínal Englund. Film Zlé sémě z roku 1956 pojednával o osmileté holčičce, která spáchala vraždu. „Nějaký čas jsem pak měl noční můry a bál jsem se dívek s copánky," doplnil s úsměvem herec.

Už ve 12 letech se rozhodl pro herectví. Na univerzitě se zaměřil zejména na klasické divadlo, takže si zahrál v kusech od Shakespeara nebo Moliéra. V roce 1968 se oženil s Elizabeth Gardner, ale manželství zůstalo bezdětné.

Vyšinutí fanoušci

S filmem přišel do styku až na prahu třicítky. Objevil se po boku Jeffa Bridgese a začínajícího Arnolda Schwarzeneggera v komedii Zůstaň hladový (1976). O rok později se ucházel o roli Hana Sola ve Hvězdných válkách, ale marně. A tak alespoň na projekt upozornil svého kamaráda Marka Hamilla, který získal roli Luka Skywalkera.

„Většinou jsem hrál samé pitomce nebo venkovany a už mě to nebavilo. Proto jsem přijal roli Freddyho Kruegera," prozradil Englund zlomový okamžik svého života. Horor Wese Cravena o popáleném vrahovi dětí se stal kultovním snímkem, který se dočkal řady více či méně podařených pokračování.

Robert se z hororové škatulky už nikdy nevymanil, stala se z něj ikona žánru a zahrál si v nespočtu filmů jako Děs v prádelně (1995), Svůdné zombie (2008) nebo Striptérky vs. vlkodlaci (2012).

Sláva mu také po 18 letech rozbila manželství. V roce 1988 si vzal herečku Nancy Booth, s níž žije dodnes. Děti ale nemá.

Na Freddyho se už dávno nezlobí. „Ano, jednoznačně určil mou kariéru a občas mě pronásledovali vyšinutí fanoušci nebo svlečené fanynky, ale jsem za tu roli vděčný," dodává Englund, který má dnes noční můry už pouze z toho, že na jevišti zapomene text.