Tragédie v Širokém Dole na Svitavsku ve své době otřásla celou republikou. Romana Zienertová (nar. 1975) nezvládala problémy v partnerském vztahu, na děti si připadala sama, a tak se rozhodla, že zabije je i sebe.

Z předchozích vztahů měla osmiletého Davida, čtyřletou Elišku a dvouletého Lukáše, s novým partnerem Jaroslavem se pak starala o dvouměsíční Romanu. Zatímco třem mladším dětem podřezala krky a zápěstí, nejstaršího Davida dohonila až na půdě a udusila ho polštářem. Sama se pak pokusila oběsit.

Když se Jaroslav toho dne vrátil z práce, našel celou rodinu v tratolišti krve. Rychle přivolal záchranku, ta ale paradoxně mohla pomoci jen vražedkyni Romaně. Žena se v nemocnici zotavila a byla postavena před soud.

Během líčení bylo soudcům jasné, že před sebou mají hotovou nestvůru. Zienertová neprojevila nad svým činem žádnou lítost, celou dobu hleděla nepřítomně do prázdna. Z odpovědnosti se pokusila vyvléknout předstíráním duševní choroby a ztráty paměti, ale psychologové jí to neuvěřili

"Není možné, aby si nepamatovala na školu, rodiče, na věci třeba dvacet let zpět. I dementní lidé si pamatují na své dětství," uvedla psychiatrička Blanka Zapletalová s tím, že výpovědi Zienertové nebyly ani konzistentní. Jednou tvrdila, že si nepamatuje, že by kdy měla děti, podruhé ale znala jejich jména i data narození.

Při vynesení rozsudku Zienertová zkolabovala a rozsudek jí musel být přečten ještě jednou. Proti doživotnímu vězení se okamžitě odvolala, protože si ho podle svého mínění nezasloužila. Veškerá odvolání ale byla marná. Odsouzená může o svém případu začít znovu jednat až v roce 1932.

Její bývalý přítel Jaroslav dnes žije nový život s novou rodinou a dům hrůzy v Širokém Dole, kde Zienertová vraždila, prodal pod cenou, aby se ho zbavil. Noví majitelé mají shodou okolností také čtyři děti, pověrčiví ale nejsou. "Na duchy nevěříme a dům za to, co se tady odehrálo, nemůže. Spíme klidně a žádné nadpřirozené bytosti ani noční můry nás nepronásledují," řekl Blesku otec rodiny, kterého ke koupi přesvědčila nízká cena.