A jak se zdá, geologové o této možnosti vědí již delší dobu.

Afrika se začala trhat na dvě části

Nic netušící lid však první zprávu o tomto ukázu dostal až nedávno, kdy se v jihozápadní Keni náhle objevila velká trhlina. Ta vznikla následkem silných otřesů a byla dlouhá několik kilometrů.

To však není všechno. Tato "díra" se neustále zvětšuje. Až tak, že během své expanze zavalila část dálnice a "byla doprovázena seismickou aktivitou v dané oblasti oblasti", jak uvedla Lucia Perez Diazová, postdoktorandka zabývající se tektonikou na londýnské univerzitě Royal Holloway.

Její domovinou je Východoafrická příkopová propadlina, známá oblast afrického kontinentu. Kromě své stále se zvětšující délky, měřila tato trhlina zhruba 50 metrů do hloubky a celých 65 metrů na šířku. Východoafrická příkopová propadlina patří mezi riftová místa. Původně nížinnou oblast, kde díky otřesům dochází k posunu tektonických desek a jejich následnému vzdalování se.

Toto "údolí" je dlouhé přes 1 800 kilometrů a lemuje území severně od Adenského zálivu směrem k Zimbabwe na jihu. Rozděluje tak africký kontinent na dvě části. "Vznikem této trhliny vznikla somálská deska a núbijská deska. Jedná se také o části, které nejsou rovnoměrné. Núbijská několikanásobně přesahuje tu somálskou," dodala Perez Diazová.

V budoucnu vznikne nový světadíl

V budoucnu tak možná vznikne nový světadil, pokud se tyto změny nějakým způsobem nepodaří zastavit. Vědci však tento fakt vidí skepticky. Podle nich se totiž trhlina rozšíří natolik, že dojde k rozdělení Afriky na dva nové kontinenty.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Menší by zahrnoval státy jako Somálsko, část Keni, Etiopii a Tanzanii, ten větši pak vše ostatní. "Podobný rift kdysi nakonec oddělil africký a jihoamerický kontinent a vytvořil Atlantický oceán a rift ve východní Africe může být jeho počáteční fází," uvedl Christy Till, geolog z Arizonské státní univerzity. "Tento proces prostě probíhá velmi pomalu a trvá miliony let."

Afrika však není jediným podobně "ohroženým" místem. Podobně "rozřezán" je také jihozápad USA. Tam stejným procesem expanduje riftové údolí Rio Grande, které se táhne od mexické Chihuahuy až po Colorado. Jeho vznik, zhruba před 30 miliony let, má na svědomí řeka Rio Grande, která lemuje jih USA.

"Dramatické události, jako jsou náhlé zlomy rozdělující dálnice nebo velká katastrofická zemětřesení, mohou dát kontinentálnímu riftingu pocit naléhavosti, ale většinou jde o rozdělení Afriky, aniž by si toho kdokoli všiml," řekl Perez Diaz.

Zdroje:

svetobeznik.info

qz.com

theconversation.com