Pokud chcete porozumět tomu, co značí číslo se stupněm u piva, musíte nejprve pochopit alespoň základy jeho výroby. Jaký je postup, co všechno k výrobě zlatavého nápoje potřebujete, a jaké je nejzásadnější tajemství jeho výroby?

Celý proces začíná tak, že zrna obilí, nejčastěji ječmenu, se namočí, nechají se naklíčit a následně se řízeně suší a tím vznikne slad. Ten se poté rozemele na menší částice (tomuto procesu se říká šrotování pozn. redakce).

Drť se v dalším kroku smíchá s horkou vodou ve speciální nádobě zvané vystírací káď. Pak následuje proces zvaný rmutování, který slouží k tomu, aby se z rozemletého sladu uvolnily cukry.

Výsledné dílo se scedí, a tím se získá čirá tekutina, nazývaná sladina. Odpadem procesu je sladové mláto, jímž se dá například přikrmovat dobytek. Ve finále se sladina v mladinové pánvi přivede k varu a přidá se chmel.

Poté už zbývá pouze mladinu ochladit a přidat do ní pivovarské kvasnice. Ty mají za úkol přeměnit cukr na alkohol a oxid uhličitý.

Následné kvašení probíhá i několik týdnů, a když pivo dokvasí, nechává se zrát a nakonec může být filtrováno, případně pasterováno a posledním krokem je pak už jen rozdělení do plechovek a lahví a prodej zákazníkovi.

Stupňovitost piva je odborně označována jako EPM, neboli Extrakt původní mladiny. Rozdíl mezi 10° a 12° pivem znamená, že extrakt původní mladiny buď obsahoval 10 % nebo 12 % extraktivních látek.

Vyšší stupeň značí vyšší podíl rozpuštěných látek, především cukrů, což vede k plnější chuti i barvě piva a i lehce vyššímu obsahu alkoholu. Je ovšem důležité si uvědomit, že stupňovitost piva neudává přímé procento alkoholu v hotovém produktu.

Obsah alkoholu závisí hlavně na tom, jak kvasnice přemění cukry na alkohol, kolik cukru bylo použito při výrobě, a také jak dlouho probíhá kvašení.

Proto je zcela běžné, že může mít pivo stejné stupňovitosti různé procento alkoholu. Například filtrovaná plzeň je mnoha lidmi označována jako „dvanáctka“, alkoholu však obsahuje „jen“ 4,4 %.

Pokud vás zajímá hořkost piva, slouží k tomu označení IBU (International Bitterness Units), čili jednotky hořkosti.

Čím je číslo vyšší, tím více hořké pivo očekávejte. Například nápoj s IBU 20 bude výrazně sladší než jiný s hodnotou 62, které bude naopak velmi hořké.

Zdroje: www.ceskeminipivovary.cz, ebia-pivovary.cz