Využití rozrazilu v lidovém léčitelství sahá až do starověku, kdy byl ceněn pro své hojivé vlastnosti. Ve středověku se stal součástí bylinných směsí, které byly používány při léčbě nejrůznějších onemocnění. Díky své všestrannosti si vysloužil přezdívku „všelék" a byl často považován za základní bylinu pro posílení organismu.
Jeho nahořklá a svíravá chuť ale byla vhodná nejen při potlačení různých neduhů. V 19. století byl ve Francii používán jako náhražka černého a zeleného čaje. Říkalo se mu thé d'Europe neboli „evropský čaj“.
Jak na sběr rozrazilu
Rozrazil lékařský je vytrvalá bylina dorůstající do výšky 10 až 40 cm. Má drobné, světle modré až fialové květy, jež se objevují od května do srpna. Listy jsou vejčité, mírně zubaté a pokryté jemnými chloupky. Stonky jsou plazivé, díky nimž se rychle šíří.
Květina roste v lesích, chudých loukách a vřesovištích. Vyhledává polostín a vyhýbá se vlhkým místům. U nás se vyskytuje především v nížinách. Občas se ale objeví i na horách.
Pro léčebné účely se sbírají olistěná květenství a květy. Nejúčinnější jsou podle bylinkářky Marie Treben ty rostliny, které se usadily na kraji lesů a pod dubem. Po sklizni je důležité rozrazil usušit na vzdušném a stinném místě. Uchovávejte ho v dobře uzavřených nádobách a chraňte před světlem a vlhkostí.
Zázračný rozrazil
Laboratorním výzkumem bylo potvrzeno, že rozrazil obsahuje třísloviny, glykosidy, saponiny a éterické oleje, jež podporují hojení ran, zmírňují záněty a působí diureticky. Tradičně je tak oblíbenou přísadou čajů čisticích krev a močový systém.
Doporučován je také pro lidi čelící oslabené imunitě. Pravidelné užívání byliny prý posiluje organismus a díky jejím antiseptickým vlastnostem předchází rozvoji bakteriálních infekcí. Podporuje normální funkci jater a má příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
Nahořklá chuť rozrazilu napovídá, že je úspěšný při trávicích potížích, jako jsou nadýmání, křeče nebo průjem. Podle Marie Treben vyléčí i zahlenění žaludku a poruchy střev. Působí také při suchém zánětu průdušek.
Bylina má navíc uklidňující účinky. Pomáhá zmírňovat stres, úzkost a podporuje klidný spánek. Navozuje dobrou paměť a odstraňuje pocity závratě. Rozrazil ale ocení i lidé, trpící dnou, revma nebo bércovými vředy.
Rostlina má totiž až zázračně účinky na klouby a kůži, kterou zklidňuje a hojí. Použít ho můžete na ekzémy, na svědění i na drobné ranky. Stačí na ně přiložit gázu, kterou jste na noc namočili do spařeného čaje.
Jak rozrazil připravit
Nejčastěji se z rozrazilu připravuje odvar. Jednu nebo dvě čajové lžičky spařte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat 10 až 15 minut. Čaj pijte nejlépe dvakrát denně. Využít lze také jako kloktadlo, na výplachy a obklady.
Na klouby je účinná tinktura. Tu si připravíte z dvou hrstí nadrobno nakrájené natě s květy a litru 38 až 40% žitné pálenky. Nechte stát 14 dní na slunci nebo teplém místě. Používejte zevně vtíráním do kůže.
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.cs.wikipedia.org, www.bylik.cz