Přivolaná policie byla stejného názoru. Asi pětatřicetiletý muž měl na sobě oblečení, které se nosilo nejméně před 70 lety. Když ho následně v márnici prohledala, zjistila, že bylo označené štítkem krejčího, o němž nikdo nikdy neslyšel a klobouk měl visačku z obchodu, jenž dávno zkrachoval.

Také osobní předměty byly podivné. Našel se malý kovový žeton na pivo do podniku, nad jehož názvem všichni krčili rameny. Dále byla objevena účtenka za vyhřebelcování a nakrmení koně a opravu kočáru ze stodoly nacházející se na adrese, která v New Yorku neexistovala. Identitu neznámého dále zkomplikoval dopis zaslaný na jméno Rudolph Fentz z června roku 1876 a vizitky s adresou do Philadelphie.

Rudolph Fentz - cestovatel v čase

Policejní kapitán Hubert Rihm byl zmatený. „Víte, co je nejpodivnější?" obrátil se na kolegu a míchal si kávu s cukrem. „Že ty předměty nejsou vůbec opotřebované a ani nevoní po starožitnictví," posadil se a ukázal na hromádku na stole. „Vrtá mi to hlavou."

Vyšetřovatel dlouho neváhal a hned na druhý den se vydal najít adresu uvedenou na navštívenkách. Ukázalo se však, že se jedná o sídlo firmy, kde o nebožtíkovi nikdo neslyšel. Neúspěch ho neodradil. Zaměřil se na telefonní seznamy, kde našel novou stopu - muže jménem Rudolph Fentz Jr.

Když na uvedené číslo zavolal, bylo mu oznámeno, že uvedená osoba na adrese již nebydlí. Policista se však zaradoval. „Sice se přestěhoval, ale existuje," usmál se a potáhl z cigarety. „Jdu do banky," oznámil kolegům. „Možná má otevřený účet." Měl pravdu. Úředníci Rihmovi sdělili, že majitel konta je již pět let po smrti, stále však žije jeho manželka. Pátrání se blížilo ke zdárnému konci.

Ztracený na procházce

Vyhledat a oslovit vdovu nebylo nic těžkého. Informace, které kapitánovi poskytla, však nedávaly smysl. Rudolph Fentz měl být otec jejího manžela. „Moc ho však neznal," oznámila plačtivým hlasem. „Když byl ještě malý, tchán se večer vydal na procházku a už se nevrátil. Bylo to v roce 1876."

Zdroj: Youtube

Hubert Rihm dopil čaj, poděkoval a kvapně se vydal do policejního archivu. Ve složkách pohřešovaných osob našel to, co potřeboval. Zpráva popisovala toho samého muže, jenž byl o 74 let později nešťastnou náhodou sražen na Times Square. „Případ byl uzavřen," pokrčil rameny vyšetřovatel. Příběh Rudolpha Fentze otiskly novinové články a dokonce inspiroval sci-fi spisovatele Jacka Finneyho k napsání slavné povídky s názvem I'm Scared. Rudolph Fentz zde byl představen jako nedobrovolný cestovatel v čase.

Zdroj:

www.snopes.com, www.en.wikipedia.org, www.neveda.cz