Marka Míková, rozená Marie Horáková, se narodila v roce 1959 v Českých Budějovicích. K natáčení filmů se dostala díky dramatickému kroužku, který navštěvovala při střední škole. Po několika menších rolích získala úlohu princezny Růženky, jež ji proslavila. Marka se přitom zpočátku zdráhala před kameru vůbec vstoupit. "Bylo mi sedmnáct a velmi jsem se bránila," přiznala po letech s tím, že herectví nebylo její metou.

Natáčení pohádky se však ukázalo být velkým dobrodružstvím. Osobně poznala herce velkého formátu, včetně Vladimíra Menšíka. Ten se jí smál, protože měla viditelné potíže udržet své princeznovské růžové šaty čisté a v dobrém stavu. "Pan Menšík mi jen tak mezi námi říkal princezna Briketa," svěřila se Marka.

Během natáčení se skamarádila také se svými filmovými nápadníky Janem Krausem a Janem Hrušínským. V hotelu měla pokoj mezi jejich pokoji, což mladým "princům" vnuklo klukovský nápad, že přejdou po římse k jejímu oknu a překvapí ji. Pod Hrušínským se však přitom římsa utrhla, proletěl prosklenou stříškou a spadl přímo na výčep hotelové restaurace. Ošklivý pád odnesl zlomeninou stehenní kosti. "Točil pak s nohou v sádře a ve filmu je vidět, že kulhá," prozradila jeho filmová partnerka.

Po úspěchu pohádky Marka ještě přijala několik filmových nabídek, ale u herecké dráhy nezůstala. Vystudovala obor režie a dramaturgie na loutkářské fakultě pražské DAMU a loutkám se věnuje dodnes. Navštěvuje s nimi děti v nemocnicích a věří, že tak napomáhá procesu uzdravování malých pacientů. Kromě toho se prosadila také na hudebním poli jako autorka písní, klávesistka a zpěvačka ve skupině Zuby Nehty a ve volných chvílích píše knížky pro děti. Protože jde o činnosti málo výdělečné, přivydělává si úpravou dabingu.

Usměvavá Marka si až dodnes zachovala svou štíhlou postavu, přestože přivedla na svět čtyři děti a stala se několikanásobnou babičkou. Všude, kam přijde, vnáší pozitivní energii a příjemnou atmosféru. Není se čemu divit - celý život dělá, co ji baví, a je to na ní vidět.