Jaké ryby škodí
Četné studie zdůraznily, že konzumace ryb je velmi prospěšná pro zdraví srdce. Je také obecně známé, že konzumace tučných ryb, jako je losos, sleď, makrela, ančovičky nebo sardinky, alespoň jednou nebo dvakrát týdně může snížit riziko úmrtí na srdeční choroby o působivých 36 %. Tato zjištění potvrzují i přední zdravotnické autority, jako je American Heart Association, která doporučuje zařadit ryby do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.
Navzdory přesvědčivým důkazům, které vyzvihují přednosti konzumace ryb, existuje mezi odborníky názor, že konzumaci některých druhů ryb je nutné omezit. Důvodem je přítomnost kontaminujících látek, jako je rtuť, polychlorované bifenyly, dioxiny a rezidua pesticidů.
Vyhnout byste se měli levnějším druhům ryb jako je tipálie. Ta je sice bohatá na chuť a skvěle se s ní pracuje, většinou však pochází z chovných farem, kde je tento druh ryb krmený geneticky modifikovanou potravou, hormony, pesticidy a antibiotiky, jež slouží k hubení nežádoucích škůdců.
Jakmile takovou rybu pozřete, objeví se ve vašem těle chemický koktejl, který může zvýšit riziko astmatu, zánětu kloubů, srdečních onemocnění i rakoviny. Pozor byste si měli dát také v případě, že jste milovníci makrel.
Zde velmi záleží na tom, jakou makrelu se rozhodnete zkonzumovat. Makrela královská obsahuje velké množství rtuti, které může vést až k otravě. Ta se projevuje převážně nevolností, zvracením a neurologickými příznaky.
Makrely královské se velmi často živí toxickými řasami, které jejich tělo kontaminují. Pokud si život bez makrely neumíte představit, dávejte přednost makrelám z Atlantiku. Ty jsou pro lidský organismus zcela neškodné, a proto je můžete jíst dle libosti.
Pozor na žraloka
Obávaní jsou podle odborníků také mečouni a štíhlice. Tyto ryby mohou ve svém těle hromadit nadměrné množství methylrtuti. Methylrtuť se utváří přeměnou rtuti ve vodě a pro lidský organismus znamená nemalé riziko.
Druhy ryb, které bychom neměli jíst:
Methylrtuť najdete také ve žralocích, které by z tohoto důvodu neměly konzumovat především ženy plánující otěhotnět, stejně jako ženy těhotné. Důvodem je fakt, že tělo se této toxické látky zbavuje dlouhé týdny.
Pokud jste zastáncem zdravého stravování, volte takové ryby, které jsou plné živin a dostatečného množství omega 3 mastných kyselin. Treska, tuňák a losos jsou ryby, které bychom dle odborníků měli konzumovat až dvakrát týdně.
V oblasti výživy je stejně jako v životě nejdůležitější najít správnou rovnováhu. Stejně jako v případě jakékoli jiné stravy, i v případě ryb platí, že znalosti umožňují spotřebitelům činit rozhodnutí, která podpoří jejich zdraví a vitalitu.
Zdroje: knowledge4policy.ec.europa.eu, www.mdpi.com, wp.nyu.edu