Právě pro vás, kteří jste nestihli vše do puntíku tak, jak byste chtěli, anebo neradi pečete, máme geniálně rychlé recepty na nepečené dobroty, které budou hotové do třiceti minut. Stíháte je tak ještě i na poslední chvíli.
Kokos má rád každý
Začneme kokosovými tyčinkami v čokoládě. Není třeba ani trouby! Stačí smíchat mleté mandle, stejné množství strouhaného kokosu, moučkový cukr, tuzemák a rozehřátý kokosový tuk. Tuto chutnou hmotu necháme v chladničce odpočívat asi hodinu. Poté tvarujeme tyčinky, které ponoříme do polevy z rozehřáté čokolády s máslem a posypeme strouhaným kokosem. Po krátkém odležení v chladu můžeme kokosové tyčinky nakrájet na menší kousky a podávat.
Košíčky vám zachutnají i vám „zvednou náladu“
Dalším skvělým receptem jsou opilé třešňové košíčky. Do papírových košíčků umístíme okapané koktejlové třešně. V horké vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem a tuzemákem, a touto polevou zalijeme třešně. Na závěr ozdobíme loupanými mandlemi.
Ořechový ráj
Pro milovníky oříšků máme připravené sladké ořechové františky. Oplatky a medové perníčky rozsekané v elektrickém sekáčku smícháme s mletými vlašskými ořechy, kakaem, máslem a ořechovým likérem. Z této směsi tvoříme malé františky, které obalíme v mletých oříšcích. Tyto lahodné kousky pak můžeme uschovat v plechové krabici v chladu.
Pro milovníky vloček či kávy…
Nechcete ztrácet čas? Kuličky z ovesných vloček jsou ideálním řešením. Jemné ovesné vločky smícháme ve stejném poměru s rozemletými piškoty. Přidáme balení vanilkového cukru, kakao a zahuštěné slazené mléko. Tvarujeme kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.
Pokud preferujete kávovou chuť, můžete si vyzkoušet kávové kuličky. V míse smícháme vychladlé espresso, moučkový cukr, mleté mandle, mleté sušené ovoce a rozdrobené sušenky. Tvoříme z této směsi kuličky a obalujeme je ve strouhaném kokosu.
Vosí hnízda jinak
Oříšková vosí hnízda jsou dalším skvělým nápadem. Z ořechů, instantní kávy, moučkového cukru a másla vytvoříme hustou hmotu. Tuto hmotu vtlačujeme do formičky na vosí hnízda, kterou jsme předtím vysypali krupicovým cukrem. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, tuzemákem a mletými ořechy a touto náplní formičky naplníme. Nakonec přiklopíme piškotem a máme hotovo.
A konečně opilý František!
Podobně jako kuličky, opilý František (známý též jako Franta nebo Izidor) se v posledních letech rychle vrátil do repertoáru vánočního cukroví, a existují různé variace jeho receptu. Navzdory přezdívce s lidovým názvem, tento dezert je přímo francouzsky elegantní a vyžaduje trochu práce navíc.
Na toto rychlé cukroví si raději připomeňme recept, i videem:
Těsto připravte z 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 4 vajec, 200 g vlašských ořechů, 70 g polohrubé mouky, ale potřebovat budete i tuk na vymazání formy a čokoládovou polevu. A jaký je postup? Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a zatím v míse utřete máslo, cukr a žloutky. Přidejte ořechy, mouku s práškem do těsta a ušlehejte tuhý sníh z bílků. Nalijte směs do pekáče s pečicím papírem a pečte přibližně 15 minut, dokud těsto neztuhne. Poté potřete plát těsta zavařeninou, kterou lehce ohřejte a protřete sítem pro lepší texturu.
Mezitím si připravíte i krém: Smíchejte 200 gramů vlašských ořechů, 100 g cukru, vanilkový cukr, mléko a rum. Ve vodní lázni šlehejte 3 celá vejce s 120 g moučkového cukru do krému podobného hustotě pudinku. Následně smíchejte s ořechovým základem. Rozetřete krém na vychladlé těsto, nechte chladnout a poté polejte čokoládovou polevou. Po úplném vychladnutí nakrájejte dezert na řezy.
Recept na opilého Františka je zajímavou kombinací ořechové chuti, krémové jemnosti a čokoládového závěru, což z něj činí skvělý dezert pro vánoční stůl. S trochou lásky a pečlivosti v kuchyni můžete překvapit své blízké touto lahůdkou, která spojuje tradici s elegancí.
Celý tento článek o rychlých vánočních receptech na nepečené cukroví je nápomocným průvodcem pro ty, kteří se rozhodli, že letos vánoční cukroví udělají na poslední chvíli. Nyní už nemusíte zoufat, protože v krátkém čase můžete mít na stole lahodné a efektní dobroty, kterými potěšíte nejen svou rodinu, ale i hosty při vánočních oslavách.
Zdroje: www.idnes.cz, www.lidovky.cz, fresh.iprima.cz, www.apetitonline.cz