Jako šafránu

Šafrán setý (latinsky Crocus sativus) pochází ze západní Asie. Má půvabné nafialovělé květy a kvete na podzim. Cenné koření jsou purpurové čnělky uvnitř květu, které je ale nutné odštípnout ručně. Navíc, i když máte přes sto tisíc čnělek, tak dohromady váží přibližně jenom tisíc gramů.

Následkem toho je šafrán velmi drahé koření, vlastně nejdražší na světě. Je-li něčeho „jako šafránu“, míní se tím, že je toho málo, nedostatek.

Nejvíce se šafrán pěstuje ve Španělsku, Íránu, jižní Francii, Latinské Americe a také v severní Africe.

Mezi další názvy, pod kterými je šafrán známý, patří v češtině: krocin, krocinka, kročec, krokus, šafrán pravý, šefra, šefra jedlá, případně šefráň.

Látky, které v něm najdeme jsou zejména aldehydy, aminokyseliny, glykosidy (konkrétně picrocrocin, který je zdrojem typické chuti šafránu), karotenoidy (crocetin, crocin, zeaxanthin), kyseliny, minerální látky (měď, mangan, zinek, draslík, hořčík), flavonoidy, hořčiny, sacharidy, silici, terpenoidy, tuky, rovněž vitamíny A, B a C.

Šafrán v hledáčku vědy

V malých dávkách byl šafrán odedávna užíván jako afrodiziakum. Také jako přirozené antidepresivum, které pomáhá se uvolnit, uklidnit, zrelaxovat a lépe spát. Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu a zbavuje hypertenze. Zlepšuje imunitu, tlumí křeče.

Stal se ovšem středem zájmu výzkumníků, pokud jde o výzkum léčby rakoviny. V roce 2020 vyšlo pojednání o výzkumu vedeném řeckým vědcem jménem Andromachi Lambrianidou z Královského institutu technologie v Melbourne (RMIT University), v Austrálii.

Vědci se zaměřili především na látky crocin, crocetin, picrocrocin a safranal. Ukázalo se, že šafrán má velmi dobré vlastnosti v rámci prevence rakoviny. Jde o silný antimutagen a antioxidant. Pomáhá také zastavit růst nádoru, což je slibné.

Zatím je obtížné využít šafrán k dokonalé léčbě, protože aktivní látky z něj se nesnadno vstřebávají do lidského organismu. Ale věda má tím směrem nakročeno.

Šafrán celkově posiluje tělo, stabilizuje ho a působí proti poškozením buněk způsobenému volnými radikály. Rozhodně má smysl vnímat šafrán jako kvalitní léčivou bylinu.

Jak užívat šafrán

Pokud chcete využít obecně blahodárných účinků této rostliny, užívejte ji vždy samostatně a nemíchejte s jinými bylinami. Možnosti jsou následující.

Účinný je macerát, na který potřebujete jeden gram čnělek (často nesprávně nazývaných blizny). Zalijete je sto mililitry vody a necháte vyluhovat šestnáct hodin. Pijete pak dvacet mililitrů pětkrát denně.

Dále je možné dát si tinkturu. Čnělky se nechávají v minimálně čtyřicetiprocentním alkoholu, užívají se jen dva mililitry třikrát denně.

Anebo lze pořídit extrakt, který se bere maximálně patnáct miligramů dvakrát za den.

Ať vám slouží ke zdraví.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, www.ncbi.nlm.nih.gov

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 2
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 0
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 0