Archeologové pracující nedaleko Káhiry objevili stovky staroegyptských rakví a bronzových soch tamních božstev.

Nález století

Nález na pohřebišti v Sakkáře obsahoval sochy bohů Anubise, Amona, Mina, Osirise, Isis, Nefertuma, Bastet a Hathor spolu s bezhlavou sochou architekta Imhotepa, který postavil Sakkářskou pyramidu, jak uvedlo egyptské ministerstvo cestovního ruchu a starožitností.

"Našli jsme také sochu Imhotepa... a doufáme, že brzy najdeme jeho hrobku," potvrdil Mostafa Waziri, generální tajemník Nejvyšší rady pro starožitnosti. S odkazem na známého architekta, který podle všeobecného mínění navrhl 4700 let starou stupňovitou pyramidu ve 27. století před naším letopočtem.

Bylo nalezeno 250 rakví, 150 bronzových soch a další předměty pocházejí z pozdního období, tedy asi z roku 500 př. n. l. Objev šel ale mnohem dál. Nalezen byl také hudební nástroj známý jako sistrum a soubor bronzových nádob používaných při rituálech k uctívání bohyně Isis.

Malované dřevěné rakve byly nalezeny zcela neporušené v pohřebních šachtách a obsahovaly mumie, amulety a dřevěné schránky. Byly nalezeny také dřevěné sochy Nefthys a Isis z dřívější doby, obě s pozlacenými obličeji.

Poklad nevyčíslitelné hodnoty

Jedna rakev obsahovala dobře zachovalý papyrus plný hieroglyfů. Nález údajně obsahuje verše Knihy mrtvých. Ten byl po nalezení ihned odeslán do laboratoře Egyptského muzea v Káhiře k dalšímu zkoumání.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Papyrus je jedním z nejvýznamnějších objevů. Objeven byl skutečně neporušený a jeho stáří se odhaduje na stovky let. Pokud skutečně obsahuje verše z Knihy mrtvých, je to další krok k poznání pohřebních textů obsahujících kouzla, která měla pomáhat zemřelým se lépe zorientovat v posmrtném životě.

Waziri dále uvedl, že byla objevena i "největší bronzová kacheta". Její nález byl učiněn na hřbitově Bubastian, pojmenovaném po starověké bohyni Bastet, která byla často zobrazována jako žena s kočičí hlavou.

Byla nalezena sbírka kosmetických přípravků, včetně nádobek na kohouty, a také náramky a náušnice.

Rakve budou převezeny k vystavení do Velkého egyptského muzea, které se buduje poblíž Velké pyramidy v Gíze a mělo by být otevřeno ještě letos.

Sakkára, která se nachází jižně od pyramid v Gíze, přináší v posledních letech stálý příliv archeologických objevů. Mise v této oblasti provádí vykopávky od roku 2018.

Zdroje:

www.washingtonpost.com

abcnews.go.com

www.axios.com