Indigirka svým hodnocením 1,4 dokonce překonala i nechvalně proslulé severské pochoutky jako hákarl a surströmming. Že neznáte ani poslední dva? Pak hákarl je islandský pokrm připravený ze žraločího masa, většinou žraloka malohlavého nebo velikého. A surströmming je švédské jídlo vyrobené ze zkvašeného rybího masa. A ona i indigirka patří do této „rodiny“. Podívejme se, o co jde.

 

Klíčem je zmrzlá ryba

Salát Indigirka, který pochází z nejchladnějšího obydleného regionu na světě, se může pochlubit jednoduchým receptem – na kostičky nakrájenou bílou rybou, cibulí a kořením umíchaného z oleje, soli a pepře. Zní to nevinně, že? Zvrat však spočívá v tom, že ryba není jen syrová, ale i zmrzlá, což svědčí o mrazivých teplotách, které v Jakutsku panují a klesají pod -70 stupňů Celsia. Tato kulinářská kuriozita se obvykle podává jako předkrm a je doplněna citronovými klínky a samozřejmě kulturně nezbytným panákem vodky, který možná otupí chuťové pohárky.

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

 

Označení za nejhorší pokrm lokální lidi nenadchlo

Tento gastronomický verdikt se nelíbil místním obyvatelům, kteří se postavili na obranu svého lokálního jídla. Ruský vloger Ilja Varlamov na YouTube neochvějně prohlásil, že salát indigirka je lahůdka, která se skvěle snoubí s vodkou. Tato kontroverze vzbudila takovou vlnu vášně, že hodnocení pokrmu na serveru Taste Atlas mírně stouplo a ustálilo se na 2,1 hvězdičky.

Jaká je historie indigirky?

Původ pokrmu sahá až do poloviny 20. století a připisuje se šéfkuchaři Innokentiji Tarbachovovi, který ho příznačně pojmenoval podle řeky Indigirky v Jakutsku. Čím si tedy tato kulinářská katastrofa vysloužila své odsouzení? Je to právě použití čerstvě zmražených ryb, což je pečlivý proces vyžadující teplotu maximálně -40 °C, aby se zachovala jejich struktura a chuť. Ryba přitom musí být zmražena zaživa.

Turisté, kteří hledají dobrodružné chutě, mohou salát indigirka považovat za raritu, zejména v mrazivých oblastech Ruska. Salát se podává v ledových miskách a obsahuje místní druhy bílých ryb, jako je síh muksun a nelma, často doplněné rybími jikrami.

Navzdory své pověsti někteří místní obyvatelé salát obhajují jako ceněnou součást svého kulturního dědictví. Jednoduchost jeho přípravy a dostupnost návodů na internetu může odvážné dokonce svádět k tomu, aby si ho zkusili připravit doma. Odvážili byste se přijmout tuto mrazivou výzvu a pochutnat si na vyhlášeném nejhorším jídle na světě? Salát indigirka je výzvou a čeká na odvážné duše, které jsou ochotné odvážit se otestovat chuťové pohárky v jeho mrazivých hlubinách. 

Zdroje: www.odditycentral.com/, www.rbth.com, www.alamy.com