Ta čarodějnice nás chce zabít

Všechno to začíná na sklonku zimy 1692 v massachusettském městečku Salem. Několik děvčat, v čele s reverendovou dcerou Elizabeth Parris a její sestřenicí Abigail Williams, padají k zemi, zmítají se v křečích a vychází z nich podivné skřeky. Postupně začnou obviňovat některé ženy, že jsou čarodějnice a že je uřkly. Co jiného by za tím mohlo stát?

Ďáblovu prokletí propadají už i dospělé ženy, které po vzoru svých mladších verzí leží na zemi a bolestně skuhrají. Jména salemských občanek Sarah Goode, Sarah Osborn a její indiánské služebné Tibuty místní zcela šokují. Zviklaná služka později rozšíří seznam o další, mimo jiné Bridget Bishop, která se stane první popravenou čarodějnicí.

Naplno se procesy rozjedou v květnu. Postižená děvčata chrlí jedno jméno za druhým, čarodějnic je už 100, v seznamu figuruje i pár mužů a jeden čtyřletý chlapec. Ze satanismu je obviněn každý, kdo jakýmkoliv způsobem vybočuje z řady, má něco, co jiný ne, není oblečen podle puritánských standardů, říká neznámá, kletbě podobná slova, je více než jednou rozvedený. Z velké části se nařčením řeší i sousedské spory.

Dětský žert

Inkviziční soud má plné práce s pletením oprátek, ze 150 nařčených osob jich více než 70 předstoupí před tribunál a do konce procesů na jaře 1693 je 20 čarodějnic odsouzeno k smrti. Ne každý zemře oběšením – muži, který odmítal spolčení se satanem, rozdrtili hlavu kamenem.

Obyvatelé si začnou uvědomovat hrůzu, jež se odehrála v jejich městě, a volají po spravedlnosti. Inkviziční tribunál je až do roku 1696 zatvrzele přesvědčen, že nepochybil. Vždyť nikdo další už netrpí, jak jinak si to vysvětlit, než že v Salemu už žádná další čarodějnice neřádí?

Historici mají jasno. Procesům předcházela velmi chladná zima, oblast sužoval strach z indiánských nájezdů, černé neštovice kosily jednoho člověka za druhým, stačí k tomu přidat pravděpodobnou otravu z námelu, která zapříčinila ony záchvaty, a vznikne masové přesvědčení, že tolik neštěstí může způsobit jedině ďábel. Samozřejmě se nabízí i možnost, že děvčata křeče jen předstírala a mělo jít o nevinný žert, který se vymkl kontrole.