Dva roky byl objev držen v tajnosti, a až nyní tým vědců potvrdil, že jejich autonomní robot Remus objevil u kolumbijského pobřeží starý vrak lodi. REMUS 6000 našel loď v hloubce zhruba 600 metrů. Díky výkonnému sonaru s dlouhým dosahem zmapoval oblast, kam se pak vrátil a vyfotografoval vše, co se mu podle naměřených údajů zdálo nepatřičné.

S technologií můžete více riskovat a dostat se do míst, kam by nebylo bezpečné nebo proveditelné umístit člověka. Systém Remus byl také robotem zodpovědným za nalezení letu 447 společnosti Air France, když se před téměř deseti lety zřítil u brazilského pobřeží.

Objev tří století

"Seděl jsem tam asi deset minut a usmíval se," řekl v rozhovoru Jeff Kaeli, výzkumný inženýr z Oceánografického institutu, který byl zrovna sám na svém lůžku na pátrací lodi, když si na snímcích REMUSu všiml děl. "Nejsem mořský archeolog, ale... vím, jak vypadají děla. Takže v tu chvíli jsem byl asi jediný člověk na světě, který věděl, že jsme našli vrak lodi."

A skutečně robot REMUS 6000 využil své schopnosti autonomního potápění a snímání. Díky němu bylo nalezeno zlato a další cennosti v hodnotě zhruba 17 miliard dolarů, které šly před třemi stoletími ke dnu spolu se španělskou lodí.

Právě bronzová děla vědcům napověděla, že se nejedná o ledajaký nález. Děla spolu s delfíny vyrytými na dělech naznačili, že se jednalo o španělskou galeonu San José, která je nazývána "svatým grálem mezi vraky". Pátralo se po ní 300 let!

Na neuvěřitelný objev se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Objevení svatého grálu

Vrak byl částečně pokrytý sedimentem. Díky bližším snímkům z kamery však bylo možné určit nové detaily na vraku. „Rozlišení bylo dostatečně dobré, abychom rozeznali ozdobné řezby na dělech," řekl vedoucí expedice Mike Purcell. Společnost zatím nechce prozradit přesnou polohu vraku, ale je to někde u pobřeží Carageny v Kolumbii.

Osud lodi San Jose

Před více než 310 lety nesla španělská galeona na palubě 62 bronzových děl. Všechna z nich měla na sobě motiv delfínů. San José byla tak dobře vyzbrojena, protože převážela poklady z Nového světa zpět do Evropy. Po cestě tak musela zlikvidovat každou pirátskou loď, kterou potkala. To se jí dařilo, dokud 8. června roku 1708 nepadla do rukou britských lodí během války o španělské dědictví.

Britská loď Expedition již poškozenou loď San José proděravěla ještě více. Posádka sice přemístila střelný prach směrem k horní části lodi, ale ten se vznítil a loď se i s celou 600 člennou posádkou potopila.

Kolumbijský prezident Juan Manual Santos a kolumbijská vláda jsou nyní zapleteni do boje o práva na poklad. Do právního sporu je zapojena i americká záchranná společnost s vládou.

Zdroje:

interestingengineering.com

www.livescience.com