V jámě č. 3 zříceniny Sanxingdui byla nalezena kompletní zlatá maska široká 37,2 centimetru, vysoká 16,5 centimetru a vážící asi 100 gramů.

Sanxingdui a podivné bronzové tváře

Zlatá maska má podobnou velikost a stejné rysy obličeje jako jedna z bronzových hlav objevených v ruinách Sanxingdui.

Dle vědců se předpokládá, že tato zlatá maska byla součástí obličeje bronzové hlavy, a nikoli samostatným předmětem.

Mezitím byla ze třetí jámy vykopána velká bronzová maska, 135 cm široká a 74 cm vysoká. Jedná se o největší bronzovou masku, jaká kdy byla v dané lokalitě objevena.

Čínští archeologové uvedli, že jáma č. 4 v ruinách Sanxingdui pochází z doby před 2 966 - 3 148 lety, z období pozdní dynastie Šang (cca 1600 př. n. l.-146 př. n. l.), jak vyplývá z dokumentu Provinčního ústavu pro výzkum kulturních památek a archeologie v provincii S'-čchuan.

Mezi nově objevenými bronzovými sochami byla také jedna stojící postava, kterou mnozí Číňané žertem nazvali dávným "předkem" populárního japonského superhrdiny Ultramana, a to kvůli špičaté koruně na hlavě a velkému páru vyčnívajících očí.

Další bronzovou relikvií, která zaujala místní obyvatele, byla relikvie se zvláštním účesem, který se stáčí dozadu do přehnaného tvaru připomínajícího dlaždice. Mnozí čínští netizéni následně poznamenali, že jim účes připomíná klobouk ve tvaru koruny, který nosil Zhuge Liang, čínský státník a vojenský stratég, který žil v období Tří království. Čínští odborníci spekulují, že hlava relikvie byla kdysi spojena s dalšími bronzovými součástmi.

Zmizela neznámo kam

Další z objevených sošek také upoutala pozornost mnoha čínských archeologů hlavně díky své jedinečné póze. Postava klečí na kolenou, hlavu má otočenou doprava a ruce položené na přední levé straně těla. Nejzajímavější jsou paty zvednuté vysoko ve vzduchu.

Zdroj: Youtube

Podle dokumentu byly z jámy č. 4 vykopány tři podobné bronzové sochy. Tvar a výzdoba artefaktů z nich činí unikátní nálezy, které jsou cenným zdrojem informací pro výzkum náboženství a společenského systému starověkého království Šu, jednoho ze tří království, která vládla v oblasti, kde byly před přibližně 3 000 lety objeveny ruiny dnes zmizelého Sanxingdui.

V současnosti třetí a čtvrtá jáma vydaly 729 a 1073 relikvií, včetně tří relikvií vyrobených z neznámých materiálů. Vykopávky třetí jámy jsou téměř dokončeny. V osmé jámě bylo mezitím objeveno 200 relikvií ze slonoviny. Kromě slonovinových relikvií byl v osmé jámě objeven také bronzový oltář, který odborníci označili za relikvii "národní úrovně".

Zdroje:

artsandculture.google.com

www.ancient-origins.net

www.cchatty.com