Důkazy o starověké kultuře ve známé provincii S'-čchuan byly nalezeny v roce 1927, kdy farmář při bagrování zavlažovacího příkopu odkryl velkou skrýš nefritových relikvií. Většina z nich byla následně prodána do soukromých sbírek. Na neobvyklý nález se zapomnělo až do roku 1986, kdy místní dělníci našli další prohlubně obsahující tisíce zlatých, bronzových, nefritových a keramických artefaktů.

Mezi nimi byly sochy mužů a zvířat jako draci, hadi, kuřata a ptáci. Sekery, opasky, tabulky, prsteny, nože a trubky. Za nejvzácnější nález jsou považovány pozůstatky zlaté masky vážící kolem 280 gramů. Pravděpodobně byla součástí větší bronzové hlavy. Design a zpracování předmětů je naprosto jedinečné. Archelogové tedy předpokládají, že je vyrobili řemeslníci vyspělé civilizace Sanxingdui, která náhle zmizela před asi 3 000 lety.

Sanxingdui poklad

Čínští archeologové si myslí, že lidé kultury Sanxingdui obývali starověké království Shu. To bylo podle kronik Huayang, sepsaných za dynastie Jin, založeno králem Cancongem, který měl podle legend vyčnívající oči. Mezi další panovníky patřili „ptačí" Boguan a „rybí" Yufu. Nalezené předměty mají být jejich totemy.

Ztracená civilizace obývala břehy řeky Yazi v provincii S'-čchuan, severovýchodně od Nanxing Township. Zde bylo nalezeno město ve tvaru lichoběžníku s vysokými hradbami obklopenými vodními kanály. Ty pravděpodobně sloužily k zavlažování, obraně, regulaci povodní i vnitrozemské plavbě. Archeologické vykopávky naznačují, že město bylo zničeno silným zemětřesením.

„Stále jsme netušili, kam se kultura, jež za sebou zanechala pouze pár jam s předměty, poděla," říká Niannian Fan, výzkumník říčních věd na Tsinghua University v Chengdu. „Nové poznatky ale nasvědčují tomu, že se přesunula na jiné místo v důsledku přírodní katastrofy." Jeho teorie se opírá o fakt, že předměty podobného designu byly vykopány 40 km daleko, v oblasti dalšího starověkého města Jinsha.

Ztracená civilizace

Geologické důkazy naznačují, že v okolí města Sanxingdui došlo asi před 3 330 až 2 200 lety k masivnímu zemětřesení. To způsobilo sesuv půdy. Podle analýzy sedimentů následovaly záplavy, jež změnily tok řeky. Tím se zničil zdroj pitné vody.

Zdroj: Youtube

Pokud by to byla pravda. Kam byla řeka odkloněna? Tým vědců našel stopy v hluboké a široké rokli Yanmen vyskytující se 3 800 metrů nad mořem. „Dnešní tok protíná údolí, které bylo vyhloubeno ledovcem si před 12 000 lety. Zajímavostí ale je, že známky této ledovcové eroze nazývané cirques zásadně chybí," vysvětluje Fan. Odborníci tedy předpokládají, že dávné zemětřesení způsobilo lavinu, jež část koryta řeky zničila.

Zdroj:

www.businessinsider.com, www.sixthtone.com, www.en.wikipedia.org