Nyní víme, že za záhadou zmizení jedné ze starověkých čínských civilizací může zemětřesení před téměř 3 000 lety. Při němž došlo k sesuvu půdy tak katastrofálnímu, že byly přehrazeny hlavní zdroje vody. Kultura Sanxingdui tak bez milosti zanikla, alespoň v místě, kde měla své sídlo, opevněné město na břehu řeky Minjiang. Údolí, ve kterém se kultura usadila, má rozsáhlou záplavovou oblast s vysokými terasovitými stěnami o délce až 7 km. Tyto stěny nemohly být překonány malou řekou, která jimi nyní protéká.

Sanxingdui znamená v překladu "mohyly tří hvězd". Na místě se nacházejí tři hliněné mohyly, které podle legendy vznikly, když nebeský císař vrhl na zem hrst hlíny. Archeologové zjistili, že mohyly jsou pozůstatky zdi jiného starověkého města, které bylo zastavěno zeminou.

Kultura se proto musela přesunout blíže k novému toku řeky, jak uvedl spoluautor nové studie Niannian Fan. Archeologové se proto domnívají, že se tato kultura svévolně rozešla někdy před 3 000 až 2 800 lety.

Na dokument se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Pozůstatky velkolepé kultury

Některé z pozůstatků zaniklé kultury odhalil nic netušící rolník. Při výkopu tak narazil na nefrity, sloní kly a až 2,4 metru vysoké bronzové sochy, které naznačují působivou technickou zdatnost. Nálezy v jámách vyvolaly šok, vzrušení a ukázaly rozsah neuvěřitelné bronzové práce Šuů. Nalezeno bylo 100 klů, nefritové a keramické objekty, bronzové masky, hadi, ptáci, stromy a obřadní nože.

Podle slov geologa Petera Kellera tyto sochy ukazují na svou dobu naprosto jedinečnou technickou vyspělost. Poklady, které byly rozbity a pohřbeny, jako by byly obětovány, jsou pro vědce velkou záhadou.

"Dřívější vysvětlení, proč civilizace Sanxingdui zmizela, byly válka a potopa. Ani jedno z nich ale nebylo příliš přesvědčivé," řekl Fan. Vědce na správnou stopu zavedly až pozůstatky dalšího starověkého města Jinsha nedaleko Chengdu.

Záhadu vyřešily další nálezy

Ačkoli naleziště Jinsha, objevené až zhruba po 15 letech, neobsahovalo žádné působivé bronzy jako Sanxingdui, přesto poskytlo velmi důležitou stopu k objasnění celé záhady. Byla zde totiž nalezena zlatá koruna s podobným vyrytým motivem ryb, šípů a ptáků jako zlatá hůl nalezená v Sanxingdui.

Na základě toho si vědci uvědomili, že se kultura pravděpodobně přesunula. A proč? Za vodou. Zemětřesení způsobilo sesuvy půdy, které přehradily řeku vysoko v horách a přesměrovaly ji do Ťin-Ša.

O zemětřesení totiž svědčí i další historické dokumenty. V hlavním městě dynastie Čou v provincii Šen-si, které je vzdáleno zhruba 400 km od historické lokality Sanxingdui, se totiž objevily zmínky o této události. Geologické důkazy naznačují, že k zemětřesení došlo v této oblasti před 3 330 až 2 200 lety, tedy v téže době, kdy došlo podle geologických sedimentů k masivním záplavám.

Řeka musela změnit směr

Současná řeka protéká roklí, kterou vyhloubil ledovec asi před 12 000 lety, kde však nejsou patrné žádné známky ledovcové eroze. Je tedy možné, že zemětřesení podnítilo lavinu, která pak před 3 000 lety některé z cirků zničila. Všechny později objevené nálezy totiž nakonec hovoří o tom, že díky sesuvu půdy došlo i k přesměrování toku řeky. Neuvěřitelné je, že archeologové a geologové později našli stopy po této řece velmi vysoko v horách, v hluboké a široké rokli Yanmen, v nadmořské výšce asi 3 800 metrů.

Ještě před tím, než byla kultura nucena se přesunout, zřejmě pohřbila všechny své stopy ve dvou hlubokých jámách, kde je později nalezl nic netušící rolník.

Na další video se podívejte tady:

Zdroj: Youtube

Tři tisíce let staré bronzové masky Sanxingdui, vyrobené dosud neznámým čínským královstvím, jsou zahaleny mnoha nezodpovězenými otázkami. Pohádkové a jedinečné bronzové masky Sanxingdui dosud nemají žádná jména ani označení. Nevíme, kdo je vyrobil ani proč. Přesto k nám němé masky promlouvají a ukazují, kolik se toho ještě můžeme dozvědět a objevit.

Zdroje:

www.nbcnews.com

www.dailyartmagazine.com