Sedmnáctiletý Christopher Davis z Jižní Karolíny se 28. června 1988 vracel domů. Byly dvě hodiny ráno a silnice se klikatila podél mokřadů Scape Ore. Jedna z pneumatik jeho vozu náhle explodovala. Už to samo o sobě byla dost nepříjemná situace, ale osud se ho rozhodl potrápit ještě víc.

Červeně žhnoucí oči

Mladík se snažil vyměnit kolo co nejrychleji. Neměl ze situace dobrý pocit, z přilehlého močálu se ozývaly strašidelné zvuky. Christopher si zprvu nadával do zbabělců, ale sotva utáhl poslední šroub, zaslechl opravdu velmi zvláštní šramot. Nebylo pochyb, že se k němu z temnoty hnalo něco velkého.

Vyděšeně se otočil a spatřil dvě červeně žhnoucí oči. Na nic nečekal a zamkl se v autě. Podivný tvor nejprve lomcoval klikou, pak se vyškrábal na střechu a nakonec zase zmizel stejně rychle, jako se objevil.

Davis poté šlápl na plyn a zastavil až v nedalekém městě Bishopville. Možná si stále nebyl jistý, jestli neměl halucinace, ale pohled na jeho auto ho rychle přesvědčil o opaku. Na dveřích a střeše byly hluboké škrábance, pravé zrcátko drželo z posledních sil. Tak vypadalo nejslavnější setkání s netvorem ze Scape Ore.

Plech jako oplatka

O tom, že se v močálech pohybuje nestvůra, se spekuluje už desítky let. Podle všeho připomíná ještěra chodícího po dvou nohách, který je vysoký zhruba 220 centimetrů, má šupinatou nazelenalou pokožku a ostré drápy.

O historkách dobře věděli i policisté Jim Tallon a Phil Stokes, kteří vyšetřovali Christopherův případ. Ohledali místo, kde chlapec nechal nářadí na výměnu kola, a v bahně u silnice našli podivné otisky chodidel. Podle rozměrů musely patřit tvorovi vyššímu než běžný člověk. Udělali sádrové odlitky, které vyvolaly velký rozruch.

Monstrum z močálu je však velmi opatrné, svědectví o jeho pohybu je málo. Přesto místní nepochybují, že ještěří muž existuje. Už několikrát našli svá auta s podivně okousanými karoseriemi.

Dokonce existuje odměna ve výši jednoho milionu dolarů pro toho, kdo by přízrak z bažin chytil. Ovšem vzhledem k tomu, že tvor chroupe plech a plast jako oplatky, není divu, že se žádný odvážlivec zatím nenašel.