Výzkumníci původně z odpovědnosti za šediny podezírali stresový hormon kortizol, který se aktivuje v případě ohrožení a nutí nás na situaci reagovat bojem nebo útěkem. Experiment na myších ale tuto hypotézu nepotvrdil. Zato se ukázalo, že sympatický nervový systém u hlodavců vystavených stresovým podmínkám uvolňuje hormon norepinefrin, který se dostává až k chlupovým či vlasovým folikulám. Vlivem jeho působení se předčasně aktivují buňky produkující pigment dodávající vlasům barvu, a tím se vyčerpají.

"Dopad stresu na organismus předčil naše očekávání. Všechny buňky obnovující pigmentaci byly ztraceny během několika dní. Jakmile jsou pryč, pigment už neobnovíte. Napáchaná škoda je permanentní," vysvětlila vedoucí studie Ya-Chieh Hsu.
(Zdroj: news.harvard.edu/gazette/story/2020/01/new-findings-suggest-how-stress-may-trigger-gray-hair)

Vědci ale upozorňují, že stres není zdaleka jediným důvodem, proč vlasy předčasně ztrácejí svou sytou barvu. Významnou roli hraje také genetika. V rámci výzkumu provedeného v roce 2013 bylo navíc dokázáno, že šediny způsobuje i kouření a nedostatek bílkovin, vitamínu B-12, mědi a železa v jídelníčku.

Proces šedivění vlasů můžeme zpomalit (ale nikoli zcela zastavit) stravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí například v rybách a vlašských ořeších. Vědci dále radí přestat kouřit a nevystavovat se příliš slunečnímu záření. K výčtu doporučení nyní přibyla ještě jedna rada - méně se stresovat a pěstovat pohodovou mysl.
(Zdroj: www.healthline.com/health-news/scientists-how-stress-causes-gray-hair)