K tisícům Američanů se dostaly nevyžádané balíčky se záhadnými čínskými semeny.

Čína rozesílá do západního světa záhadná semínka

A nikdo netuší, co jsou zač. Nečekané dodávky s podivným obsahem. Záhada, nad kterou vědci kroutí hlavou.

Přesně takové balíčky však obdržely tisíce Američanů ze všech padesáti států. Místní agentury se chopily jejich vyšetřování. Ministerstvo zemědělství USA varovalo veřejnost, aby semena nesázela ani je nepozřela.

Kromě skupiny USDA pro potírání pašování a dodržování obchodních pravidel (SITC) zahájily vlastní vyšetřování také FBI a Úřad pro cla a ochranu hranic (CBP).

Někteří z příjemců semen je vysadili. Jiní se do nich pustili a snědli je.

"Zasadil jsem je do svého hydroponického systému doma, myslel jsem si, že jsou to semínka jahod, která jsem si objednal na Amazonu. Zčernaly a začaly zeleně plesnivět, tak jsem je vyhodil," napsal jeden člověk z Michiganu.

Nikdo je neobjednal. Mohou být nebezpečná?

"Bojovala jsem s tím několik týdnů. Tam, kde jsem je zasadila, a pamatuji si, kde jsem je zasadila, teď všechno, co je na zahradě, začíná umírat," uvedla žena z Nového Mexika v hlasové schránce. Semínka zasadila poté, co si myslela, že obdržela semínka, která si objednala.

I když jsou tyto příběhy poměrně děsivé, horší je, že podporují konspirační teorie, které říkají, že Čína provádí nějaký útok. Nikdo je totiž neobjednal, a také nikdo neví, co jsou skutečně zač a jak nebezpečná případně mohou být.

Úřady, které záležitost vyšetřují, však nakonec zjistily, že některá semena nejsou škodlivá. Nejedná se ani o jeden druh, ale o spoustu známých rostlin, včetně "růže, amarantu, máty, falešného koňského balzámu, samorostlíku, lespedézy a sladkého bramboru", jak uvedla laboratoř v Utahu.

V Novém Mexiku pak byla identifikována semena cibule, okurek, rajčat, ředkviček, pepřovníku, vojtěšky, kukuřice, salátu, cesmíny a máty.

Jiná osoba zjistila, že získala semena oregana a výslednou úrodu zkonzumovala.

Další semena jsou "škodlivé plevele", které již v USA existují. Podle analýzy z Nového Mexika je však lidem zakázáno je vysazovat. Informovala o tom místní zpravodajská oddělení.

Zdroje:

www.iflscience.com

www.nytimes.com

www.vice.com