Kdyby nebyl Karel Zíma hercem, chtěl by být kuchařem. Moc rád vaří, miluje dobré jídlo a netají se ani svou náklonností k ženám. Umí si užívat života plnými doušky jako každý umělec, řekli byste. Ve skutečnosti jde jen o jednu stránku jeho osobnosti.

Ta druhá je mnohem hlubší. Před dvěma lety se Zíma v rámci natáčení setkal s hudebníkem Karlem Vaňkem. Dali se do řeči a mladý muž se mu svěřil, že na práci už téměř nemá energii, protože mu nefungují ledviny a dochází na dialýzy. Jedinou záchranou by pro něj byla transplantace, chyběl ale vhodný dárce.

Zíma se nerozmýšlel dlouho. Během několika dní dospěl k rozhodnutí, že Vaňkovi ledvinu daruje. "Byla to jednoduchá matematika - já měl ledviny dvě, a on žádnou," vysvětlil později v talk show MEDx Talks.

Jeho nabídka překvapila jak nemocného hudebníka, tak ošetřující lékaře. Dárci ledvin se totiž obvykle rekrutují z blízkého pacientova okolí, nejčastěji z jeho rodinných příslušníků. Prakticky se nestává, aby někdo nabídl ledvinu téměř neznámému člověku.

"Když jedete autem na silnici a někdo tam bude rozbitej a bude potřebovat pomoc, tak mu zastavíte a neptáte se, jestli je z vaší rodiny, jestli je mladej, starej, sympatickej nebo nesympatickej. Prostě mu pomůžete," uvedl Karel Zíma v talk show.

Nechat si vyoperovat ledvinu však zdaleka není tak jednoduché jako vyměnit píchlou pneumatiku. Zákroku předchází řada nepříjemných vyšetření a samotná operace s sebou nese hodně bolesti při zotavování.

Zíma přesto zůstává skromný. O svém obdivuhodném činu nemluví proto, aby se zviditelnil, ale aby inspiroval ostatní. A opravdu to zafungovalo. "Když jsem byl na kontrole, doktor mi řekl, že se jim teď počet živých transplantací navýšil o 30 procent," řekl Karel Vaněk, jemuž Zíma spolu s orgánem daroval řadu dalších let plnohodnotného života.