Takový osud pravděpodobně potkal muže, jehož ostatky byly nalezeny v roce 1997 poblíž oltáře bývalého farního kostela v Portmahomacku, v oblasti Easter Ross. Když jeho hrob archeologové odkryli, byli v šoku. Kompletní kostra byla obklopena dalšími pěti lebkami.

Vědci byli zmateni. Uložení pozůstatků se zcela vymykalo pohřebním rituálům, které byly ve středověkém Skotsku běžné. Věřili však, že se za touto anomálií skrývá zajímavá historie. Analýza DNA jim dala za pravdu.

Šestihlavý muž ze Skotska

Bližší pohled odhalil, že v hrobě leží ostatky dvou lidí. Nejnovější výzkum ukazuje, že muži byli pohřbeni mezi koncem 13. a začátkem 15. století a byli buď bratranci nebo se jednalo o strýce a synovce. Analýza zbývajících lebek ukázala, že patřily k dalším členům rodiny. Jednalo se o dědečka, otce a matku druhého muže. Nedaleko byl navíc pohřben další příbuzný, pravděpodobně syn mladšího bojovníka.

„Tento způsob pohřbívání, tedy uložení částí těl do hrobů svých rodičů nebo prarodičů, vypravuje neobvyklý příběh," říká archeoložka a vedoucí terénního výzkumu Cecily Spallo ze společnosti FAS Heritage. „Rodiny se tak snažily pravděpodobně legitimizovat svůj nárok na vedení komunity. Bylo to možná v době války nebo menšího sporu," vysvětluje.

Odborníci se domnívají, že první muž musel čelit silnému protivníkovi. „Útočník stál čelem a zasadil mu smrtelnou ránu. Meč musel být tak ostrý a velký, že mu prořízl obličejové kosti. Šlo o velmi krutou smrt," říká Spallo.

Neobvyklý pohřeb

„Šestihlavým náčelníkem“ byl pravděpodobně místní vůdce. Jeho vražda mohla být tak nečekaná, že jeho potomci ho nedokázali nahradit. Až o generaci později se podivným pohřebním rituálem snažili dokázat, že mají právo vládnout.

Zdroj: Youtube

„Skutečnost, že rodinný klan šel proti obvyklému způsobu uložení ostatků té doby, ukazuje, jak důležitý byl odkaz předků. Zda byl tento krok účinný však bohužel nedokážeme určit," vysvětluje vědkyně.

Zdroj:

www.thesun.co.uk, www.livescience.com, www.bbc.com