Zprvu si archeologové mysleli, že nejde o žádný převratný nález. Dřevěné kusy modřínového dřeva tak byly po svém objevení zamknuty do depozitáře, kde je o 24 let později našel historik Vladimir Tolmachev. Když fragmenty sochy poskládal k sobě, nevěřil svým vlastním očím. Díval se na 5,3 m dlouhou postavu člověka pokrytou podivnými rytinami.

Radiokarbonové datování dvou úlomků potvrdilo, že figura je stará 9 500 let. Mnoho odborníků ale tento výsledek odmítlo s argumentem, že lovci a sběrači neměli tak složitou představivost a nebyli dostatečně zruční na to, aby z kmene stromu vytesali tak propracovanou postavu. V nadcházejících letech se proto analýzy zopakovaly.

Šigirská modla

Nové výsledky šokovaly celý vědecký svět. Ukázalo se, že Šigirská modla je ještě o 1800 let starší. Je tak oficiálně více než dvakrát starší než pyramidy v Gíze a téměř čtyřikrát starší než anglický Stonehenge.

„Socha byla vytesána v době, kdy se planeta oteplila a začaly se rozšiřovat lesy," říká archeolog z Národního muzea Dánska v Kodani Peter Vang Petersen. „Jak se měnila krajina, vyvíjelo se také lidské myšlení. Figurativní umění tak mohlo pomáhat vyrovnat se s neznámým lesním prostředím."

Odborníci také upozorňují, že modla se nápadně podobá nálezům z více než 2500 kilometrů vzdáleného Göbekli Tepe. Právě tam lovci a sběrači prováděli pravděpodobně první náboženské rituály.

Podoba lesního ducha

Podle archeologa Michaila Žiliny z Ruské akademie věd v Moskvě může postava zobrazovat místní lesní duchy nebo démony. Mohla být také varováním, aby lidé nevstupovali do posvátných hájů.

Zdroj: Youtube

Její tělo je totiž zdobené geometrickými symboly. „Myslím si, že ornamenty měly nějaký význam. Nebyly pouhou ozdobou," tvrdí Světlana Savčenko z Historického muzea v Jekatěrinburgu. „Vlnovka mohla upozorňovat na vodní živel. Kříž, kosočtverec, čtverec a kruh například na Měsíc, Slunce nebo oheň." Objev nejstarší modly na světě je tak připomínkou, že naši pradávní předci byli mnohem zručnější a inteligentnější, než si vědci doposud mysleli. „To, že máme nedostatek důkazů o starověkém umění neznamená, že nikdy neexistovalo," uzavírá paleontolog João Zilhão.

Zdroj:

www.mysteriesrunsolved.com, www.smithsonianmag.com, www.siberiantimes.com