70. léta navázala na rebelii a nespoutanost předchozí dekády, ale přinesla i řadu horkých novinek. Rozpoutala se produkce umělých materiálů hýřících divokými vzory a barvami, s objevením disco hudby vzrostla poptávka po lesklých oblecích a flitrech. Bylo úplně jedno, že jste se v upnuté neprodyšné košili zapotili hned během pěti minut, chtěli jste jít s dobou - a bavlna byla přežitkem.

Střihy oblečení vycházely z outfitů předváděných hvězdami hudební scény, na níž v 70. létech zářila hlavně ABBA nebo Bee Gees. Zatímco hudbu těchto kapel můžeme bez nadsázky považovat na nadčasovou, jejich styl oblékání ponecháme v muzeu módy.

Oděvní závody v Československu v době normalizace nedokázaly srovnat krok se západem, nicméně domácí šicí stroje a šikovné ruce dokázaly zázraky. Díky tomu i čeští muži mohli vyrážet do ulic ve zvonových kalhoteh s vysokým pasem, které v pánském šatníku 70. let nemohly chybět. A protože se v té době ještě spousta babiček intenzivně věnovala pletení, v zimě vás hřály pestrobarevné svetry, pulovery a vesty zdobené vskutku originálními vzory.

Také společenské oděvy zaznamenaly proměnu: protažené límce a saka se širokými rameny bývaly doplněny širokou kravatou nebo výrazným motýlkem. Schválně nahlédněte do galerie - myslíte, že by se něco z těchto modelů dalo oprášit ještě dnes?