Odstřelování v krvi

Simo Häyhä se narodil 17. prosince 1905 v malém městečku Rautjärvi do lovecké rodiny. Už v brzkém věku pochytil všechny potřebné dovednosti ke své budoucí profesi mistra v odstřelování.

Jeho schopností si všimli už v roce 1925, kdy nastoupil do vojenské služby. Na odstřelovače musel voják splnit přísné normy a projít striktním výběrovým řízením, s čímž Simo neměl žádné potíže. Předčil všechny své kolegy a pozici si zasloužil.

Než ho po přepadení Finska 30. listopadu 1939 Sovětským svazem dosadili do 12. pěší divize, fungoval jako samostatná jednotka. Jeho revírem se poté stala oblast okolo řeky Kolla. Díky své bílé uniformě dokázal splynout se zasněženou krajinou a nenápadně zastřelit nepřátele až ze vzdálenosti 400 metrů, 600 metrů, panovaly-li vhodné podmínky. Jeho umění perfektně zamířené trefy neovlivnily ani tuhé mrazy, které v oblasti dosahovaly až 40°C pod nulou. Velkou zásluhou na tom také měla špičková výbava, jež odolala i těm nejextrémnějším teplotám.

Fatální zásah

Za dobu svého působení u řeky Kolla zastřelil 259 nepřátel odstřelovačskou puškou Mosin-Nagant M28, zhruba stejný počet zneškodnil puškou Mauser. Tyto dvě mocné zbraně oficiálně způsobily smrt 505 mužů, přesný počet obětí ovšem není znám.

Dne 6. března 1940 sovětské jednotky trefily Sima do obličeje tříštivou střelou. Utrpěl vážné poranění čelisti, střela mu roztrhala dolní část obličeje, a odstřelovač upadl do kómatu, ze kterého se probudil až po několika týdnech.

Rozsáhlé zranění a znetvoření obličeje fakticky ukončilo jeho kariéru. Díky svým výsledkům v boji ho i přes další neaktivitu ve válce z „pouhého“ desátníka povýšili na nadporučíka, šlo tak o největší hodnostní skok v historii finské armády.

Sima se po válce dál věnoval své největší vášni, lovu divé zvěře. Přesídlil se do klidné finské vesničky Ruokolahti, kde dožil požehnaného věku 97 let.