Zrození Venuše patří mezi nejslavnější obrazy světa. A žena, která pro něj byla inspirací, se objevila nejen v díle Botticelliho, ale i Piera de Cosima nebo Ghirlandaia a dalších současníků.

Simona Vespucci byla jednou nejslavnějších modelek té doby. Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Simonetta z rodného města Venuše?

Krása Simonetty, jak si Simona později říkala, byla věhlasná. Simona patřila do šlechtického rodu Cattaneo, jehož původ sahá až do středověku. Proslavila se ale nikoli svým rodem, ale spíše příjmením, které získala sňatkem s Florenťanem Marcem Vespuccim, bratrancem slavného mořeplavce a kosmografa, objevitele Ameriga.

Simonini rodiče byli z významného rodu, otec byl janovský šlechtic Gaspare Cattaneo Della Volta a matka Cattocchia Spinola. I přesto není ale přesně známo ani datum, ani místo, kde se pozdější Simonetta narodila. Možná i díky obrazu se později objevily spekulace, že se kráska narodila v ligurském městě Porto Venere, kde se podle klasické mytologie narodila Tetis i Venuše.

Marco a Simona – velkolepá svatba

Marco se do Simonetty bláznivě zamiloval ještě v dobách svých studií a Simonettini rodiče vztahu požehnali. Gaspare Cattaneo se domníval, že Marco bude skvělým zetěm. Jeho rodina měla totiž blízko k Medicejským. Šestnáctiletá Simona a Marco se pak na jaře roku 1469 vzali v janovském kostele San Torpete. Byla to velkolepá svatba, které se účastnil snad každý, kdo něco znamenal.

Pár začal manželský život ve Florencii a okamžitě se stal vítaným na všech velkolepých oslavách, mezi jinými i na Juliánském turnaji roku 1475 na oslavu nového trojstranného spojenectví uzavřeného mezi Florencií, Milánem a Benátkami.

Na tomto turnaji byla později Simonetta, do které byl zamilován nejeden muž, zvolena královnou krásy. Jeden z mužů dokonce nesl prapor namalovaný Botticellim, na němž byla vidět Minerva se Simonettinou tváří a postava Amora. Vítězství v soutěži krásy Simonettu učinilo přes noc slavnou i těm, kdo o ní neslyšeli. Stala se múzou a inspirací mnoha umělcům, v první řadě s Botticellim. Ten ji namaloval na nejméně 12 obrazech, z nichž nejznámější je právě Zrození Venuše.

Simonetta coby múza umělců

Simonetta pózovala mnohým, dokonce i nahá, což renesance nezakazovala. Dochoval se i jeden její portrét Piera di Cosimoa, kde ztělesňuje Kleopatru. A velká řada děl vznikla i po její smrti. Ta totiž přišla velmi nečekaně, kdy kráska podlehla tuberkulóze nebo moru. Psalo se datum 26. dubna 1476. Její smrt opět inspirovala mnohé umělce ke vzniku výtvarných i literárních děl.

Podle jedné z teorií mohla však být Simonetta i otrávena, jak bylo v renesanční Itálii běžné, kvůli manželově žárlivosti nebo nepřátelství s Medicejskými. Marco se poměrně rychle oženil s jinou ženou.

Ač se tradičně předpokládalo, že příčinou smrti byla tuberkulóza, nové důkazy ukázaly, že trpěla adenomem hypofýzy vylučujícím prolaktin a sekrecí růstového hormonu. Zvětšení objemu nádoru vedlo k její smrti.

Zato Botticelli velmi truchlil. Jistě více než Simonettin manžel. Přestože byl považován za homosexuála, svou múzu platonicky velmi miloval. Dokonce chtěl být pohřben i na dně Simonettiny hrobky ve florentském kostele, Vespucciho panteonu. A tak se i stalo. Sám se nikdy neoženil a Simonettu neustále maloval, přestože mu už nemohla pózovat.

Při pohřbu byla Simonetta, múza umělců, dokonce nesena městem v otevřené rakvi, aby ji všichni mohli naposledy obdivovat. Ve Florencii zřejmě existoval kolem ní i posmrtný kult.

Nejslavnější Botticelliho obraz, Zrození Venuše, byl dokončen kolem roku 1486, tedy deset let po Simonettině smrti. Někteří novodobí historici umění s tím však nesouhlasí a v Simonettě a Venuši podobu neshledávají.

Zdroje:

www.labrujulaverde.com

www.treccani.it

es.wikipedia.org/wiki/Simonetta_Vespucci