Arcivévodkyně Žofie se narodila 27. ledna 1805 jako jedna z dvojčat. V roce 1824 se Žofie provdala za arcivévodu Františka Karla Rakouského. Stali se rodiči čtyř přeživších synů, včetně budoucího císaře Františka Josefa I. Rakouského.

Po revolucích v roce 1848 se Žofie zasloužila o přesvědčení svého manžela, aby se vzdal svých práv na trůn a umožnil osmnáctiletému Františku Josefovi stát se novým císařem.

Císař však potřeboval manželku. Tou měla být jeho sestřenice z prvního kolena Alžběta. Vztah mezi arcivévodkyní Žofií a její neteří a snachou Alžbětou nebyl zrovna snadný. Přesto si obě ženy byly více než podobné. Obě utrpěly ztrátu dcery v raném věku a obě měly přijít o syna nepřirozenou smrtí.

Tchyně jí ničila manželství

Žofie a Alžbětina matka Ludovika byly sestry. Žofie tak znala mladou Sissi od narození. Když v létě roku 1853 pozvala Žofie Ludoviku a její dvě starší dcery na narozeniny Františka Josefa, její syn se do krásné dívky ihned zamiloval.

Po svatbě však začalo pro Sissi peklo. Žofie byla zvyklá mít ve všem hlavní slovo, a tak hádky s mladou císařovnou byly denním chlebem. Ji ani svého syna v prvních letech od svatby nikdy nenechávala samotné. Hádky se týkaly také jízdy na koni. Žofie považovala za nevhodné, aby Sissi vyjížděla pouze se svým manželem.

Ubohá Sissi tak byla pod drobnohledem své tchyně skutečně všude. Díky tomu se cítila nešťastná a osamělá. Její manžel byl totiž celé dny pryč a domů se vracel až k večeři.

Žofie s oblibou Sissi špehovala a ještě radši ji upozorňovala na vše, co dělá špatně. Zavděčit se tak tchýni nebylo pro mladou císařovnu vůbec snadné. Sama Sissi k tomu řekla: "Všechno, co jsem dělala, bylo špatně. Tchyně navíc smýšlela nepříznivě o každém, koho jsem milovala.“ Takto zaznamenala v pamětech tetiny stížnosti Sissiina neteř Marie.

Když šestnáctiletá Alžběta poprvé otěhotněla, byla to Žofie, kdo se postaral o dítě. Na toto chování měla nepochybně velký vliv Žofiina tragická porodnická minulost. Několikrát potratila. Spekulovalo se také nad tím, že Žofie děti Alžbětě vzala, což se později ukázalo jako nepravdivé.

Sama Sissi totiž své matce přiznala, že se necítila schopna se o malé děti postarat.

Nešťastná Sissi

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Vděku se Sissi nedočkala ani při narození své dcery, jmenovkyně své tchyně. Ta totiž očekávala narození vnuka. Do svého deníku si tehdy zapsala, že je škoda, že malá Žofie není chlapec, protože je tak silná.

Údajně to byla také Žofie, která své snaše bránila, aby své děti kojila. Sama chtěla být tou, kterou si Alžbětiny děti budou pamatovat jako tu, jež byla jejich "matkou".

Zdroje:

www.stoplusjednicka.cz

www.habsburger.net

www.sisi-strasse.info