Tajemství ale najdeme ve městě daleko více, podle legendy se v jedné stavbě skrývá dokonce faraónský poklad.

Nabatejci a skalní památky

Petra se nachází na území jižně od Mrtvého moře, které bylo od 2. tisíciletí př. n. l. obýváno židovským národem Endomitů. Za signifikantní památky vytesané do pískovcových skal jsou však zodpovědní Nabatejci, kteří přišli ve 3 století př. n. l.

Původně měla Petra sloužit jako posvátné pohřebiště, nakonec se však i díky své ideální poloze stala městem, kde se setkávali obchodníci. Nabatejci i díky nim vlastnili obrovský majetek, a tak na místě nechali vystavět množství chrámů, domů, amfiteátrů či hrobek, které doplnili sochami a plastikami.

Město Petra si jako své hlavní vybrali i z toho důvodu, že bylo z většiny kryté skálami, a tak se stalo prakticky nedobytným.

Vodní rezervoáry

Nabatejci byli nejen bohatí, ale také velice vynalézaví, což se jim v poušti náramně hodilo. Vymysleli složitou podzemní síť, která shromažďovala každičkou kapku vody, která spadla v období dešťů.

Nebylo to jednoduché, jelikož v Petře naprší ročně jen deset až patnáct centimetrů vody. Vodu pak skladovali v podzemních cisternách, kterých bylo víc než stovka, a filtrovali v zásobárnách vody. Veškeré kanály, potrubí a nádrže museli obyvatelé Petry tesat do kamene. Kromě deště získávali vodu také z pramenů, jež hledali v kopcích.

Fontány, zahrady a další luxus

Díky této kombinaci mohli obyvatelé Petry uprostřed pouště vystavět fontány, zavlažovat zahrady a pěstovat plodiny, či dokonce naplnit obrovský bazén v centru. Ten byl postaven kolem 1. století př. n. l. a voda do něj byla získávána z jednoho z pramenů, Ajn Braku, který Nabatejci nalezli v kopcích. „Velkorysý bazén stejně jako zelená zahrada byly oslavou úspěchu Nabatejců a jejich schopnosti dostat vodu do centra města,“ uvedla antropoložka Leigh-Ann Bedalová. V Petře se nacházela i uměle zavodňovaná zelená zahrada, kde mohli Nabatejci sklízet úrodu či sadit palmy a traviny. (Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz)

Nesmrtelný Indiana Jones

Město Petra bylo proslaveno díky filmové sérii Indiana Jones. Režiséra Stevena Spielberga zaujala hlavně stavba „Pokladnice“ (či také „Faraónova pokladnice“), která byla vytesána do útesu.

Budova má skvělou polohu a díky precizním detailům a zdobení je nepřehlédnutelná. Podle filmu se v budově nacházel labyrint vedoucí až k posvátné relikvii, Svatému grálu. Krom toho se tam měl, dle legend, ukrývat i faraónský poklad.

Ve skutečnosti se v ní nachází pouze malá místnost, používaná jako královská hrobka. Odpočívat by v ní měl nabatejský král Aret III. žijící v období mezi rokem 9 př. n. l. až 39 - 40 n. l. Zajímavostí je, že pískovec, do něhož je stavba vytesána, během dne mění barvu ze světle růžové až na tmavě červenou. (Zdroj: enigmaplus.cz)

Div světa

Díky své kráse a unikátnosti je Petra jedním ze sedmi divů světa. Dnes už je však město značně zchátralé. Může za to mimo jiné i zemětřesení, které zničilo velkou část metropole.

Zůstali v něm bydlet pouze arabští beduíni, kteří jeho existenci chtěli utajit před zbytkem světa. Město znovuobjevil až v roce 1812 švýcarský badatel Burckhardt, jež o něj vzbudil novou vlnu zájmu. (Zdroj:vyslapy.cz)