Vozítko se pohybuje v jednom z největších kráterů Měsíce zvaném Von Kármán. Má v průměru 180 km, z něhož byl důsledně prozkoumán pouhý kilometr. Hlavním důvodem je fakt, že robot může fungovat pouze v omezenou dobu. V hibernaci je během východu i západu Slunce a během poledne. Navíc jeho trasu plánují lidé na Zemi.

„Yutu-2 během jízdy pořizuje snímky, čímž vytvoří topografickou mapu zobrazující překážky. Vědci ji poté analyzují a vybírají cestu dlouhou 8-10 metrů. To nějakou dobu trvá," vysvětluje Phil Stooke, emeritní profesor a mimořádný profesor výzkumu na katedře geografie a institutu pro průzkum Země a vesmíru na University of Western Ontario. „Vozítko za více než 3 miliardy korun se musí vyhnout kráterům a dalším nebezpečím. Nese totiž velmi drahá zařízení."

Rover je vybaven panoramatickou kamerou instalovanou na stožáru, radarem se sondou dosahující hloubky až 30 metrů, přístrojem sloužící k identifikaci povrchových materiálů a atmosférických stopových plynů a analyzátorem energetických neutrálních atomů.

Skleněné kuličky na Měsíci

Právě díky nejmodernější výbavě dokázal Yutu-2 vyfotografovat záhadné 15-25 mm kuličky připomínající perly. „Jedná se o první objev průhledných skleněnek na Měsíci," chlubí se Dr. Zhiyong Xiao, docent v Planetární environmentální a astrobiologické výzkumné laboratoři na Sun Yat-sen University a hlavní autor studie. Podobné útvary již viděli kosmonauti Apolla 15, 16 i 17, byly však černě zbarvené.

Následná analýza ukázala, že obsahovaly olovo, zinek, telur a síru. Nově nalezené kuličky ale mohou mít jiné složení. „Předpokládáme, že byly vytvořeny relativně nedávnými dopady meteoritů. Mohly také vzniknout z anortozitu, hlubinné vyvřeliny bohaté na bazické živce, jako anortit, bytovnit a labradorit," spekuluje Xiao. „Tato hornina tvoří na Měsíci světlé měsíční plochy, vysočiny a pohoří."

Skleněná základna

Pokud se složení potvrdí, budoucí kolonisté Měsíce by si mohli vyrábět sklo přímo na planetě. „Lunární anortozit je vynikající surovinou pro skleněné čočky. Dobře totiž propouští světlo," říká vědec.

Zdroj: Youtube

Kolegové čínských výzkumníků jsou však skeptičtí. Yutu-2 již objevil „měsíční chýši", z níž se vyklubal obyčejný kámen, nebo záhadný „gel", což byla také běžná hornina. Z čeho jsou kuličky složené a jak by se mohly využít tedy zůstává pouze předmětem spekulací.

Zdroj:

www.space.com, www.cs.wikipedia.org, www.space.com