Ještě než začnete s titulkem hlasitě nesouhlasit, ujasněme si, co je myšleno slovem plnovous. Zapomeňte na ležérní třídenní strniště, které naopak většina žen hodnotí velmi kladně. Definice, z níž vycházeli pracovníci univerzity v Lethbridge, je zcela jiná. Podle ní plnovous znamená porost, který roste nejméně šest týdnů.

Ráj pro parazity
Ženy obvykle přitahují muži silní, zdraví a s dobrou imunitou, čehož je právě plnovous dobrým důkazem. „Myslíme si, že dlouhý porost na tvářích je známkou dobré odolnosti organismu, protože je výborným prostředím pro parazity, kteří se tam rádi množí. A pokud se i potom muž těší dobrému zdraví, je to známka toho, že má velmi silnou imunitu," tvrdí kanadští vědci.
A přesto něžné pohlaví hodnotilo ve studii vousáče jako nejméně atraktivní. Před nimi se s velkým náskokem umístili „strnišťáci", holobrádci i majitelé knírků.
Ve výzkumu, kterého se účastnilo několik tisíc žen, vyvolával plnovous nejsilnější negativní pocity a nejvíce respondentek ho označilo za vysloveně odpuzující.

Ženy mohou závidět
Aby byla studie co nejprůkaznější a na celkovou atraktivitu neměly vliv další rysy tváře jako třeba tvar obličeje, barva očí nebo velkost nosu, přichystali si psychologové malý fígl. Ženám předkládali fotografie stejných mužů pouze v různé fázi zarůstání. Výsledky mluvily jednoznačně. Stejného figuranta označily za mnohem atraktivnějšího, když byl oholen, než když měl plnovous.
Milovníci dlouhých vousů ale nemusí tak úplně zoufat. Pokud je to uklidní, bodují alespoň u mužů. Ti považují člověka s plnovousem za staršího, agresivnějšího a hodného respektu.
Potěšující zpráva přišla i z německého Kielu, kde se také zaměřili na vnímání zarostlých jedinců. Podle závěru tamějšího průzkumu jsou lidé s plnovousem nejčastěji hodnoceni jako sympatičtí vzdělanci. Zdá se tedy, že muži mohou na počkání regulovat míru atraktivity a vzdělanosti jen s pomocí holicího strojku. Ženy mohou jen závidět.