Deset miliard let. Tak dlouho bude ještě lidstvu zářit Slunce nad hlavou. Myslí si to tým astronomů z univerzity v Manchesteru. Ten sestavil unikátní model, na jehož základě lze předpovědět celý cyklus hvězdy. Mezi důležité parametry patří hmotnost a množství energie, kterou vydává.

Slunce začne umírat, jakmile se zastaví jaderná fúze. Tehdy se žhavá koule ještě více rozjasní a zvětší se. Dojde do fáze tzv. červeného obra. Jeho teplota se sníží o 6 000 stupňů Celsia. Následně se zmenší a stane se bílým trpaslíkem. V této podobě bude svítit další miliardu let.

Když Slunce zničí Zemi

Zánik Slunce neuvidí žádní pozemšťané. Jejich konec totiž přijde již v rané fázi přeměny hvězdy, kdy začne zahřívat plyny v atmosféře, jako je oxid uhličitý či methan. Nastane intenzivní skleníkový efekt. Planeta se oteplí, voda se vypaří a vytvoří hustá mračna. Vysoká teplota a absence vody znamená jen jedno – smrt.

V době nabobtnání může mít hvězda až 300 miliónů kilometrů. Kdyby na Zemi někdo přežil, nyní to bude jeho definitivní konec. Žhavá koule spálí Merkur, Venuši a možná i naši modrou planetu.

Nový život

Katastrofický scénář odlehčuje objev exoplanety, jež se nachází v blízkosti bílého trpaslíka WDJ0914+1914. Oběžnice má velikost Neptunu a z důvodu vysoké teploty na povrchu hvězdy je její atmosféra neustále rozrušována silným ultrafialovým zářením. Uniklý vodík, kyslík a síra je vtažen do disku, který krouží kolem bílého trpaslíka. Právě díky této mlhovině vědci exoplanetu našli.

Astronomové předpokládají, že podobných systémů může být v Galaxii mnoho. Až doposud se ale nepodařil zpozorovat důkaz, že planety mohou v blízkosti bílých trpaslíků přežít. Tato je první.

Zdroj: Youtube

Autoři studie v čele s Borisem Gänsickem uvádějí, že exoplaneta obíhá hvězdu ve vzdálenosti asi 10 milionů kilometrů. Ve fázi rudého obra se tak měla nacházet v jejím nitru. Současná dráha může být důsledkem gravitačních interakcí s dalšími planetami, což naznačuje, že ničivý přerod hvězdy přežilo více těles než jedno.

Zdroje: veda.instory.cz, www.treking.cz, nedd.tiscali.cz