Tým objevil pozůstatky pohřbené pod jiným chrámem v Abú Ghurabu, asi 19 km jižně od Káhiry, uvedl spoluvedoucí mise Massimiliano Nuzzolo, docent egyptologie na Ústavu středomořských a orientálních kultur Polské akademie věd ve Varšavě.

Archeologové oznámili objev století

V roce 1898 archeologové pracující na tomto místě objevili sluneční chrám Nyuserra, známý také jako Neuserre nebo Nyuserre. Patřil šestému králi 5. dynastie, jež vládl Egyptu v letech 2400 až 2370 před naším letopočtem.

Současný objev ztraceného Slunečního chrámu naznačuje, že stavba byla postavena na pozůstatcích jiného slunečního chrámu.

"Archeologové z 19. století vykopali jen velmi malou část této stavby z hliněných cihel pod kamenným chrámem Nyuserra a dospěli k závěru, že se jedná o předchozí stavební fázi téhož chrámu," uvedl Nuzzolo.

"Nyní naše nálezy dokazují, že se jednalo o zcela jinou stavbu, postavenou před Nyuserrou," dodal.

Mezi nálezy jsou pečeti s vyrytými jmény králů, kteří vládli před Nyuserrou, jež se kdysi používaly jako zátky na nádoby. Nalezeny byly také základy dvou vápencových sloupů, které byly součástí vstupního portiku, a vápencový práh.

Ztracený Sluneční chrám, byl pohřbený v egyptské poušti

Původní stavba byla celá z hliněných cihel, uvedl Nuzzolo, jehož tým při vykopávkách našel také desítky neporušených pivních džbánů. Nuzzolo dodal, že některé nádoby jsou naplněné rituálním bahnem. To se používalo pouze při specifických náboženských rituálech. Nalezená keramika byla datována do poloviny 25. století př. n. l. Tedy až o dvě generace dříve, než Nyuserra žil.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Památka z hliněných cihel "byla impozantní velikosti", řekl Nuzzolo. Sám Nyuserra ji však rituálně zničil, aby si mohl postavit vlastní sluneční chrám.

Zatímco tyto chrámy byly zasvěceny kultu slunečního boha Ra, král prostřednictvím chrámu legitimizoval svou moc a prezentoval se jako jediný syn slunečního boha na Zemi. "Nepřímým účelem chrámu bylo, aby se stal místem zbožštění krále žijícího na Zemi," řekl Nuzzolo.

Historické prameny naznačují, že slunečních chrámů bylo postaveno celkem šest, ale pouze dva z nich byly objeveny. To však stačilo jako informace k tomu, že všechny sluneční chrámy byly postaveny v egypstké poušti. Tým doufá, že díky dalším vykopávkám na místě zjistí, který král byl za stavbu chrámu skutečně zodpovědný. Vykopávky jsou součástí společné mise Neapolské univerzity L'Orientale a Polské akademie věd.

Zdroje:

metro.co.uk

www.newsweek.com

allthatsinteresting.com