Sluneční erupce jsou výbuchy slunečního záření, které někdy zasáhnou Zemi nebo vystřelí do vesmíru jinde. Sluneční erupce mají za následek sluneční bouře.

Erupce M nebo X?

Obrovská sluneční skvrna stojí právě v těchto dnech téměř přímo proti Zemi. To znamená, že existuje vysoká pravděpodobnost, že Zemi zasáhnou sluneční erupce.

"Obří sluneční skvrna AR3112 se chystá explodovat,“ uvedli odborníci z webu SpaceWeather.com a dodali, že "pracovníci NOAA, jež se zabývají prognózami, dnes odhadují 65% pravděpodobnost vzniku M-výbuchu a 30% pravděpodobnost vzniku X-výbuchu.“

Podle těchto zjištění by jakákoli erupce byla geoefektní, protože sluneční skvrna míří téměř přímo na Zemi. Jednalo by se o erupci třídy M, která je považována za středně silnou.

Pokud by takto silná erupce zasáhla Zemi, může způsobit krátkodobé rádiové výpadky v okolí pólů naší planety.

Daleko větším nebezpečím by ale byla erupce třídy X. Takto silné erupce jsou mnohem silnější a mohou způsobit celosvětové rádiové výpadky i dlouhotrvající sluneční bouře.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Země nás chrání, chrání samu sebe

Sluneční erupce jsou podle NASA intenzivní výbuchy záření, které vznikají uvolněním magnetické energie spojené se slunečními skvrnami. Vzplanutí jsou pak také místem, kde dochází k urychlování částic (elektronů, protonů a těžších částic).

Sluneční erupce mohou trvat jen několik minut, nebo vysílat proudy záření po celé hodiny.

Nemusíme se však bát, protože samotná Země nás před škodlivými účinky slunečních erupcí chrání, díky využití svého magnetického pole.

I když tedy sluneční erupce neohrožují zdraví lidí na Zemi, někdy představují hrozbu pro bezpečnost astronautů a mohou rušit satelitní komunikaci a způsobovat výpadky rádiového spojení.

Komunikace se obvykle rychle vrátí do normálu, jakmile sluneční bouře pomine.

Bouře a další projevy

Země již několik podobných nebezpečí zažila. Například v roce 1989 vystřelila silná sluneční erupce tolik elektricky nabitých částic, že kanadská provincie Quebec byla devět hodin bez elektřiny.

Ale ne všechno je špatné. Alespoň esteticky nás mohou sluneční bouře i potěšit. Mohou totiž vytvářet velmi krásné přírodní světelné projevy, jako je polární záře. Ta je dobrým příkladem toho, že magnetické pole Země je bombardováno slunečním větrem, což vytváří pěkné zelené a modré světelné projevy, viditelné však většinou na severu planety.

Velké sluneční bouře jsou v těchto dnech zaznamenány především v Číně.

Zdroje:

tech.hindustantimes.com, techgreenmag.wordpress.com