Neurologové i dietologové zdůrazňují význam zdravé stravy pro udržení zdraví mozku a potenciální snížení rizika demence. Snídaně jako první jídlo dne nabízí vynikající příležitost k zařazení potravin, které podporují kognitivní funkce a zabraňují neurodegenerativním onemocněním.
Úloha stravy pro zdraví mozku
Klinické důkazy naznačují, že udržování zdravého krevního tlaku, pravidelné cvičení, nekouření a zejména konzumace výživné stravy mají zásadní význam pro prevenci demence. Snídaně je obzvláště významná, protože je to jídlo, nad kterým mají lidé často největší kontrolu, což umožňuje zařazení klíčových živin, jako jsou antioxidanty, vitaminy a vláknina, které jsou pro zdraví mozku nezbytné.
Tyto snídaně jsou podle neurologů nejlepší prevencí předčasné demence.
Možnosti snídaně bohaté na živiny
Pokud zařadíte do své snídaně jednu z těchto tří surovin, prospějete vašemu mozku.
Vlašské ořechy: Vlašské ořechy jsou plné kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je jedna z forem omega-3 mastných kyselin, a doporučují se pro svůj potenciál posilovat mozek a roli v boji proti demenci.
Celá vejce: Vejce jsou bohatá na lutein a cholin a díky obsahu živin, které podporují kognitivní funkce, snižují riziko demence.
Ovesné vločky: Ovesné vločky se doporučují pro vysoký obsah vitaminů skupiny B, včetně kyseliny listové a vitaminu B12, které udržují neurologické funkce a zabraňují poklesu kognitivních funkcí.
Stejně dobře pak fungují i ovocné či zeleninové koktejly. V rámci diety MIND (tzv. dieta pro mozek) se doporučuje zařazovat do koktejlů bobulovité ovoce a zelené listy, což je spojováno s lepším zdravím mozku a snížením rizika Alzheimerovy choroby.
Vyhněte se sladkým sacharidům
Omezení příjmu sladkých sacharidů, zejména při snídani, je velmi důležité. Ty mohou vést k rychlému vzestupu a poklesu glukózy, což způsobuje mozkovou mlhu a duševní únavu a časem negativně ovlivňuje zdraví mozku.
Tyto potraviny pomáhají předejít Alzheimerově chorobě a demenci:
Poznatky neurologa
„Co je dobré pro srdce, je dobré i pro mozek,“ uvádí doktor Devi a zdůrazňuje, že stavy zvyšující kardiovaskulární riziko mají také rostoucí vliv na riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Zdravá strava pro srdce tedy nepřímo podporuje zdraví mozku.
Doporučené stravovací návyky
Dieta MIND, která je kombinací středomořské diety a diety DASH (reguluje cukr v krvi a vyhýbá se potravinám, v nichž je obsaženo velké množství cukru, zahrnuje celozrnné obiloviny a zejména zelenou zeleninu) je speciálně vyzdvihována pro své přínosy pro zdraví mozku.
Zahrnuje celozrnné obiloviny, zeleninu (zejména zelenou listovou), ořechy, bobulovité ovoce, libové bílkoviny, a dokonce i sklenku vína, což ukazuje na vyvážený přístup ke stravě, který podporuje kognitivní zdraví.
Další preventivní opatření
Na předcházení demence funguje i snížení stresu. Vysoká hladina stresu škodí zdraví mozku a urychluje postup Alzheimerovy choroby, protože ovlivňuje hladinu kortizolu a využití glukózy.
Vynikající je pak konzumace čaje. Zejména zelený čaj je doporučován pro své sloučeniny, které narušují tvorbu toxických plaků spojených s Alzheimerovou chorobou.
Dbejte na zdravou snídani!
Výživná snídaně může hrát zásadní roli v prevenci předčasné demence, přičemž neurologové doporučují stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy a antioxidanty. Začínáme-li den potravinami, jako jsou vlašské ořechy, celá vejce, ovesné vločky a koktejly bohaté na ovoce a zeleninu, můžeme učinit aktivní krok k udržení zdraví mozku a snížení rizika demence. Kromě toho mohou kognitivní funkce dále podpořit volby týkající se životního stylu, jako je snížení stresu a zařazení čaje.
Zdroje: www.today.com, www.eatthis.com, en.wikipedia.org, www.thehealthy.com, aktin.cz