Předpokládá se, že socha, která je vysoká pouhých 73 centimetrů, je stará více než 700 let. Socha, která je obvykle umístěna v chrámu Hokke-dži v hlavním městě japonské prefektury Nara, se na nějaký čas stala také součástí výstavy Národního muzea Nara.

V malé soše Buddhy je napěchován obrovský poklad

Úředníci z Národního muzea v Naře objevili dutý prostor v délce sochy, když pomocí počítačového tomografu zkoumali vnitřek sochy. Tým objevil v hlavě asi 30 předmětů a v těle asi 150 předmětů, včetně svitků a něčeho, co vypadá jako relikvie. Výzkumníci dostali povolení sochu prozkoumat pod podmínkou, že nepoškodí ji, ani žádný z předmětů, které by mohla obsahovat.

"Z hlediska artefaktů, které se uvnitř mohou vyskytovat, je socha opravdu výjimečná," řekl Šigeki Iwata, vedoucí speciálního výzkumu v Národním muzeu Nara. "Nález je historicky cenný a zvýšil její hodnotu jako kulturního statku."

Přestože se očekávalo, že socha bude obsahovat nějaké předměty, všechny nakonec překvapilo, jak obrovský poklad je v soše ukrytý. Údiv neskrýval ani nejvyšší kněz chrámu Hokke-dži. Z toho, jaký poklad se badatelům podařilo objevit.

Sken odhalil 180 předmětů

Nálezy vyvolávají otázku, proč bylo do jedné sochy umístěno 180 předmětů a proč byly následně zapomenuty.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Je zcela běžné, že se předměty umisťují do buddhistických soch. Vědci se domnívají, že tato praxe byla způsobem, jak se "přiblížit Buddhovi" a zajistit si osvícení.

Předměty uvnitř sochy bódhisattvy jsou nepochybně velmi zajímavým nálezem z historického a archeologického hlediska, ale otevřením sochy za účelem vyjmutí předmětů hrozí poškození sochy i artefaktů. Zda se vědci rozhodnou sochu otevřít a prozkoumat její obsah, se teprve uvidí.

Předpokládá se, že bódhisattva Mandžušrí se rozhodl nestát se Buddhou, aby pomohl lidstvu uniknout utrpení. Bódhisattva je v mahájánovém buddhismu spojován s moudrostí a bývá zobrazován jako mladý muž s plamenným mečem v pravé ruce. Právě ta představuje realizaci transcendentní moudrosti, jež potírá nevědomost.

V levé ruce drží Pradžnaparamita sútru, která představuje naplnění konečné realizace prostřednictvím rozkvětu moudrosti.

Chrám Hokke-dži nechala postavit císařovna Komjó (701-60 n.l.) jako klášter, který představuje její silnou oddanost náboženskému životu. Chrám je rozsáhlým komplexem s několika sály, branami a dvěma pagodami. Je proslulý jedenácti tvářovým dřevěným obrazem bódhisattvy Avalókitéšvary (v čínském buddhismu známého také jako Guan Yin a v japonském jako Kannon), který byl označen za národní poklad.

Zdroje:

www.newsweek.com

www.ancient-origins.net

www.ancientpages.com