Fieldovo muzeum přírodní historie v Chicagu se může pochlubit velmi bohatými expozicemi, mezi nimiž vyniká i velmi autentická expozice starověkého Egypta. V rámci ní mohou návštěvníci vidět i nejvýznamnější soubor mumií z celé Ameriky. Mezi těmito mumiemi je i několik velmi unikátních kousků. Například bronzová socha zobrazující egyptské božstvo Bastet, a potom velmi zvláštní ženská busta.

Socha božstva Bastet by mohla v sobě dokonce ukrývat mumifikovanou kočku. A busta pak velmi nápadně připomíná právě Michaela Jacksona. I když se to zdá na první pohled jako povedený aprílový žertík, když se na bustu podíváte, podoba vás překvapí.

Vápencový Jackson předešel svého následovníka o 3000 let

Busta je vyrobena z vápence a má velmi výrazné oči, kostnaté tváře a hlavně! Chybí jí nos! Možná právě to je ten nejviditelnější znak, který sochu připodobňuje ke světovému zpěvákovi. Busta skutečně není nazývána jinak než Michael, a díky podobě se stala téměř poutním místem každého pravověrného fanouška Michaela Jacksona. Po jeho smrti v roce

2009 zemřel, fanoušci sem chodili v davech jen proto, aby viděli právě tuto sochu.

Ta byla v muzejní expozici již dvacet let před Jacksonovou smrtí, ale skutečnou senzací se stala až po ní.

Proč ale soše chybí nos, má daleko méně prozaické vysvětlení. U spousty egyptských soch, stejně jako řeckých a římských, chyběly vyčnívající části těla velmi často. Jednalo se o jejich záměrné poškození z náboženských důvodů, anebo o poškození při vykopávkách. V počátcích archeologie nebyli všichni při práci v terénu opatrní ani neměli odpovídající nástroje.

Historie vápencového Jacksona

Socha je asi 25 cm vysoká a 35 cm široká a byla zakoupena na konci 19. století v Káhiře a převezena do expozice muzea, kde však byla vystavena až v roce 1988.

Archeologové ji později zařadili do období Nové říše ve starověkém Egyptě, které trvalo od roku 1550 př. n. l. do roku 1050 př. n. l., takže mimo jiné i do období, kdy vládli Tutanchamon nebo Ramses II.

Aby se sochy fanatičtí fanoušci krále popu nedotýkali, je socha chráněna skleněnou zástěnou.

Na video se podívejte tady:

Zdroj: Youtube

Sám Michael Jackson svého egyptského téměř dvojníka pravděpodobně nikdy neviděl. Možná by to ovlivnilo i jeho známý videoklip z prostředí starověkého Egypta k hitu "Remember the Time".

Otázkou tak zůstává, zda by u skutečné sochy Michaela Jacksona lidé také odstranili vyčnívající části. Třeba se i král popu jednou dočká jiného ztvárnění než voskového a my uvidíme!

Zdroje:

www.thevintagenews.com, www.histecho.com, heritage-key.com