Je to důkaz, že ve starověkém Řecku znali pokročilé technologie nebo cestovali časem? Podle konspirátorů rozhodně ano. „Předmět, který drží malý sluha je příliš úzký na to, aby to byla šperkovnice. Navíc, žena se dívá na víko jako na obrazovku. Ne dovnitř krabičky," tvrdí člen skupiny StillSpeakingOut.

Dalším důkazem, že jde o prastarý notebook jsou dvě dírky po stranách zařízení. Má jít o USB porty. „Nemůžu si pomoci, ale když se na stélu dívám, myslím na Delfské orákulum. Je všeobecně známo, že se Pýthie spojovaly s bohy, mimozemšťany a cestovateli v čase," vysvětluje konspirátor. Vědci s ním však nesouhlasí.

Řecká socha s notebookem

Grave Naiskos of the Enthroned Woman with Attendant neznámého autora sloužil jako pohřební reliéf. Má pravděpodobně odkazovat na naději v pokračování pozemských radovánek i v posmrtném životě. Proto dáma sedí na křesle a natahuje ruku, aby se dotkla víka mělké truhly.

„Stéla byla s největší pravděpodobností vyhotovena ženě, jež pocházela z bohaté a prominentní rodiny. Důkazem toho jsou náramky, propracované sedátko, oblečení, účes i mladá otrokyně," píše The J. Paul Getty Museum, kde je památka uložena.

Na soše nevidí nic zvláštního ani bioarcheoložka Kristina Killgrov. „Předmět může být šperkovnice nebo obyčejná voskovaná tabulka, jež byla v 10. století před naším letopočtem hojně využívaná." říká a pokračuje: „Když se podíváme na další podobné artefakty řeckého umění, můžeme vidět, že tabulky opravdu připomínají naše počítače. Je to tím, že skutečná zobrazení lidí a věcí jsme získali až poté, co Římané přijali realismus."

Bez notebooku ani ránu

A co USB porty? Přítomnost dírek vědkyně vysvětluje tím, že v nich byly umístěny nějaké dřevěné kolíky, které se během let rozpadly. „Tato konkrétní stéla ukazuje známky přepracování. Otvory tak mohly být součástí ztraceného dílu."

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.artsandculture.google.com, www.forbes.com, www.dailymail.co.uk