Podle pověsti je původ Salar de Uyuni mnohem mystičtější než fakt, že ji vytvořila matka příroda a je pozůstatkem prehistorického jezera. Obyvatelé, kteří věří Aymaranským legendám říkají, že kdysi byli hory Tunupa a Kusku božstvy, kteří se vroucně milovali a vzali se. Jednoho dne však Tunupa opustil svou ženu pro krásnou Kusinu a Kuska plakala tak dlouho, že vytvořila solnou pláň.

Existuje však i jiná legenda, kterou vypráví místní farmáři žijící podél břehu jezera. Ti věří, že bohyně hor Yana otěhotněla a bohové Tunupa a Q'osqo bojovali o to, kdo je otcem. Ze strachu o své dítě ho Yana poslala pryč, a aby přežilo tak pláň zaplavila mlékem. Když mléčné jezero vyschlo, zůstala solná pláň.

Ve skutečnosti je původ pláně logičtější. Před 40 000 lety byla Salar de Uyuni zaplavená jezerem Minchin, jejíž voda stékala z okolních hor. Když se změnilo klima, začala se voda s vysokou koncentrací soli vypařovat a zanechala za sebou krystaly soli, které zde vytváří tvary podobné hexagonům. Pláň obsahuje 10 miliard tun soli a možná se objevila i ve vaší kuchyni. 25 tisíc tun ročně se totiž vytěží za rok a distribuuje se do celého světa. Dalším přírodním bohatstvím, kterou pláň disponuje a těží se zde, je lithium. Obsahuje asi 50 až 70 % světové zásoby.

Salar de Uyuni je jedním z nejplošnějších míst na planetě s konstantní nadmořskou výškou 3650 m.n.m. Tu využila i společnost NASA při kalibraci jejich družicového měření tloušťky ledovce na severním pólu. Nejzajímavější úkaz, který zde láká stovky turistů, a především fotografů ročně, se objeví v období dešťů. Především v lednu je jezero zaplaveno vodou a vznikne přirozené zrcadlo, v němž se odráží obloha a celé panorama obrovského jezera vypadá, že vás zcela pohltí. Po zaplavené pláni se můžete projít pěšky, na kole nebo ji projet na motorce či autem. Navštívit zde můžete i muzeum, které dříve sloužilo jako solný hotel.

Další zajímavostí je, že na solné pláni sice nežijí žádné rostliny a zvířata, čas od času se zde objeví například keře Pilaya a Thola nebo sem přiletí až 80 druhů ptáků, kteří migrují z místa na místo a zde se zastaví načerpat minerály.

Bez ohledu na roční období bude výlet do Salar de Uyuni nezapomenutelným. S dechberoucí krajinou a scenérií je však zrcadlový efekt v období dešťů skutečně pozoruhodným zážitkem.

(Zdroj: www.salardeuyuni.com/info/ a en.wikivoyage.org/wiki/Salar_de_Uyuni#Q76122)